ΕΕ προς Τραμπ: Θα απαντήσουμε άμεσα αν επιβάλεις μέτρα στις εξαγωγές μας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να απαντήσει ταχύτατα και καταλλήλως σε περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλουν «περιοριστικά μέτρα» στις εξαγωγές της προς την Αμερική, διαμήνυσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναζωπυρώνοντας τους φόβους για εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα οικονομικά μπλοκ στον κόσμο.

Η προειδοποίηση της Κομισιόν ήλθε ως απάντηση σε υπονοούμενα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι η Ουάσιγκτον μπορεί να επιβάλει σκληρές εμπορικές ποινές σε ευρωπαϊκά προϊόντα, λόγω της «πολύ άδικης» εμπορικής πολιτικής που ακολουθεί η Ευρώπη.

«Είχα πολλά προβλήματα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και μπορεί να μεταμορφωθεί σε κάτι πολύ μεγάλο από αυτή τη σκοπιά, τη σκοπιά του εμπορίου», είπε ο κ. Τραμπ σε συνέντευξη που παραχώρησε στον βρετανικό σταθμό ITV, προσθέτοντας ότι τυχόν αμερικανικές ενέργειες θα βλάψουν την ΕΕ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς απέφυγε να διευκρινίσει εάν βλέπει άμεσο κίνδυνο επιβολής δασμών από τις ΗΠΑ ή τι είδους αντίποινα θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν οι Βρυξέλλες.

«Νομίζω αυτό που είπα είναι καλύτερα κατανοητό εάν δεν δώσω περαιτέρω διευκρινίσεις», είπε.

Ο κ. Σχοινάς επισήμανε ότι από την οπτική γωνία της ΕΕ το εμπόριο μπορεί να είναι αμοιβαία επωφελές κι όχι ένα παιχνίδι όπου υπάρχει ένας νικητής κι ένας χαμένος.

Σημείωσε ότι το εμπόριο πρέπει να είναι δίκαιο και ανοιχτό, αλλά επίσης να βασίζεται σε κανόνες.

Η ευρω-ατλαντική κόντρα ουσιαστικά επιβεβαιώνει ότι η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου (TTIP) που διαπραγματευόταν η ΕΕ με τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα έχει ουσιαστικά νεκρώσει.

Μολονότι η ευρωπαϊκή πλευρά δεν έχει διαλύσει τη διαπραγματευτική της ομάδα, επαναβεβαίωσε σήμερα ότι επί του παρόντος δεν βλέπει προοπτική να προχωρήσουν οι διαβουλεύσεις.
Πηγή: skai.gr