«Βουτιά» στην ιδιοκατοίκηση και στα ενοίκια τα χρόνια της κρίσης

Σημαντική μείωση του ποσοστού ιδιοκατοίκησης προκύπτει από έρευνα της Κάπα Research για λογαριασμό της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το ποσοστό ιδιοκατοίκησης μειώθηκε κατά 7,7% από το 2006, πέφτοντας στο 73,9% το 2018.

Το 49% θεωρεί ότι είναι πιο συμφέρον να νοικιάζει κανείς κατοικία, ενώ έξι στους δέκα ιδιοκτήτες κρίνουν ασύμφορο να διαθέτει κανείς ακίνητα για να τα νοικιάζει.

Οι καθυστερήσεις και η μη πληρωμή ενοικίων παραμένουν τεράστια προβλήματα για τους ιδιοκτήτες, ωστόσο έχουν αυξηθεί αισθητά οι συνεπείς ενοικιαστές. Ο κύριος λόγος για τη βελτίωση του δείκτη συνέπειας είναι οι μειώσεις ενοικίων που δέχτηκε η συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών, εν μέσω κρίσης.

Το 76,4% έκαναν μειώσεις στα ενοίκια διαμερισμάτων, το 68% στα ενοίκια μονοκατοικιών και το 81,5% στα ενοίκια επαγγελματικών χώρων, με το ύψος της μέσης μείωσης να ξεπερνά το 40%.

Εντυπωσιακή είναι, επίσης, η αύξηση εκείνων που σκοπεύουν να πουλήσουν ακίνητο την επόμενη διετία. Το ποσοστό είναι σήμερα 33%, σχεδόν τριπλάσιο σε σχέση με το 2006.

Αντίθετη είναι η εξέλιξη του ποσοστού των επίδοξων αγοραστών, καθώς μόλις το 20,3% του πληθυσμού απαντά «ναι» και «ίσως» έναντι 53,5% το 2009.

Σε μήνυμά του στο Συνέδριο ΠΟΜΙΔΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση ότι συνειδητά και απροκάλυπτα εχθρεύεται τη μεσαία τάξη, την οποία διέλυσε με την εξοντωτική υπερφορολόγησή της.

Ανέφερε ότι η κρίση παρατάθηκε αναίτια, λόγω των χειρισμών και της πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης. «Οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα. Και είμαστε εδώ για να το πετύχουμε», είπε.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ