Διπλό μήνυμα Λαγκάρντ προς Αθήνα και εταίρους για μεταρρυθμίσεις και χρέος

Η ελληνική κυβέρνηση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συνεργαστούν για την ολοκλήρωση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων αλλά και για να διασφαλίσουν ελάφρυνση του χρέους από την πλευρά των Ευρωπαίων, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, λίγο μετά τη συντάντησή της με τον Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός.

Η κ. Λαγκάρντ τόνισε πως τόσο η αναδιάρθρωση του χρέους όσο και οι μεταρρυθμίσεις είναι «απαραίτητα» στοιχεία ώστε η Ελλάδα να βγει με επιτυχία από το καθεστώς επίσημης δανειοδότησης εντός του έτους και να επανέλθει σε βιώσιμη ανάπτυξη, ουσιαστικά καλώντας τους εταίρους να δρομολογήσουν λύσεις μέσα στους επόμενους μήνες.

Για συμφωνία να εντατικοποιηθούν οι τεχνικές συζητήσεις για επιτυχή ολοκλήρωση του Μνημονίου τον Αύγουστο αλλά και για τη ρύθμιση του χρέους έκανε λόγο σε δική του τοποθέτηση ο κ. Τσίπρας.

Επισήμανε ότι η υπόθεση του χρέους «θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του προγράμματος».

Η διευθύντρια του Ταμείου συνεχάρη επίσης τον πρωθυπουργό για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί έως τώρα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε νωρίτερα με τον επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επισημάνθηκε ότι η Ελλάδα έχει περάσει σε μία νέα φάση εμπέδωσης της εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας, που εκφράζεται και στις τιμές των ελληνικών ομολόγων.

Τονίστηκε ότι τώρα όλοι πρέπει να εργαστούν από κοινού για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο. Το ραντεβού των δύο ανανεώθηκε για τις 8 Φεβρουαρίου, οπότε ο Ευρωπαίος Επίτροπος θα βρίσκεται στην Αθήνα.

Το ΔΝΤ είναι υπέρμαχος της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους καθώς θεωρεί πως δεν είναι βιώσιμο σε βάθος χρόνου, ειδικά μετά το 2030. Έχει ζητήσει από τους ευρωπαίους εταίρους τουλάχιστον να συγκεκριμενοποιήσουν μέτρα μεσοπρόθεσμης ελάφρυνσης και να δεσμευτούν για μελλοντική εφαρμογή τους.

Στο Eurogroup της Δευτέρας οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ανέθεσαν στην ομάδα εργασίας Euro-working Group να μελετήσει μηχανισμό που θα συνδέει το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των δανείων στήριξης με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Ο έλληνας ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε πως ο εν λόγω μηχανισμός, εάν εφαρμοστεί, θα συμπληρώνει ένα ευρύτερο πλέγμα μέτρων για το χρέος.

Οι εταίροι πάντως, παρά τις παραινέσεις του ΔΝΤ, έχουν διαμηνύσει πως θα εγκρίνουν μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μετά τη λήξη του Μνημονίου και μόνον εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.
Πηγή: skai.gr
TAGS: ΔΝΤ