Κλείσιμο

Κοντά στην κορυφή της ΕΕ η Ελλάδα στις ώρες εργασίας ανά εβδομάδα

Στην τέταρτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τον αριθμό ωρών εργασίας ανά εβδομάδα βρίσκεται η Ελλάδα.

Σύμφωνα με έκθεση της Eurostat, που βασίζεται σε στοιχεία του 2016, οι πλήρως απασχολούμενοι Έλληνες εργάζονται κατά μέσο όρο 41,2 ώρες ανά εβδομάδα – σαφώς περισσότερο από τις 40,3 εργατοώρες που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος, ειδικά εάν η διαφορά υπολογιστεί σε βάθος ολόκληρου έτους.

Μόνο οι εργαζόμενοι στο Ηνωμένο Βασίλειο (42,3 ώρες), στην Κύπρο (41,7) και την Αυστρία (41,4) απασχολούνται περισσότερες ώρες από τους Έλληνες.

Η χώρα μας ωστόσο πάσχει στο μέτωπο της παραγωγικότητας. Σύμφωνα με διαφορετικά, προσωρινά στοιχεία της Eurostat το 2016 η παραγωγικότητα του μέσου Έλληνα είχε μειωθεί κατά σχεδόν 6% σε σχέση με το 2010.

Στον αντίποδα, οι εργαζόμενοι στη Δανία «γράφουν» μόνο 37,8 εργατοώρες στα βαρδιόφυλλά τους.

Η Δανία είναι η μοναδική χώρα στην ΕΕ που βρίσκεται κάτω από το φράγμα των 38 εργατοωρών ανά εβδομάδα. Στην προτελευταία θέση βρίσκεται η Ιταλία, με 38,8 ώρες και ακολουθούν Ολλανδία και Ιταλία με 39.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο μέσος άνδρας εργάζεται σχεδόν δύο ώρες περισσότερο από τη μέση γυναίκα ανά εβδομάδα, καταγράφοντας 41 εργατοώρες έναντι 39,3.

Η πιο βαριά εβδομάδα ανήκει στον κλάδο των ορυχείων και των λατομείων, με 42 ώρες απασχόλησης ανά 7ήμερο, ενώ η «μικρότερη» εβδομάδα ανήκει στους εκπαιδευτικούς, που εργάζονται κατά μέσο όρο 38,1 ώρες.
Πηγή: skai.gr