Άρχισε ο ευρω-αγώνας για το νέο Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ

Στον αγώνα για τις πολύτιμες θέσεις στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν ριχτεί μετά το χθεσινό Eurogroup οι ευρωπαίοι εταίροι, τη στιγμή που η ευρωζώνη ετοιμάζεται σταδιακά για τη λήξη της υπερχαλαρής νομισματικής πολιτικής που έχει χαρακτηρίσει την εποχή Ντράγκι.

Τέσσερα από τα έξι μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου θα αποχωρήσουν από την ΕΚΤ μέσα στους επόμενους 24 μήνες, περιλαμβανομένου του προέδρου Ντράγκι, η θητεία του οποίου λήγει την τελευταία ημέρα του Οκτωβρίου του 2019.

Ο πρώτος που θα αποχωρήσει θα είναι ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, ο Πορτογάλος Βίτορ Κονστάνσιο, ο οποίος θα αντικατασταθεί φέτος, την 1η Ιουνίου. O επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο άνοιξε χθες επίσημα τη διαδικασία κατάθεσης υποψηφιοτήτων για τον επόμενο αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, με τον υπουργό Οικονομικών της Ισπανίας Λούις ντε Γκίντος να φαντάζει για την ώρα το άτυπο φαβορί.

Η νέα ηγεσία της ΕΚΤ θα αναλάβει τα ηνία σε μία περίοδο που η ευρωζώνη θα βγαίνει από την εποχή του φθηνού χρήματος που έφεραν η ποσοτική χαλάρωση και τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Συνεπώς θα επιφορτιστεί με την κρίσιμη αποστολή της εξομάλυνσης της νομισματικής πολιτικής που ασκεί η Φρανκφούρτη.

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο είναι, όπως προδιαθέτει το όνομά του, το εκτελεστικό όργανο της ΕΚΤ, που είναι υπεύθυνο για την εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής με βάση τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου. Τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου συμμετέχουν και στο Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο συμπληρώνεται από τους κεντρικούς τραπεζίτες των 19 χωρών του ευρώ.

Ένα πολιτικό παιχνίδι σκάκι

Τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου διορίζονται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με ενισχυμένη πλειοψηφία, δηλαδή εφόσον υποστηρίζονται τουλάχιστον από το 55% των κρατών-μελών και με προϋπόθεση αυτά τα κράτη να εκπροσωπούν τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού της ΕΕ.

Η διαδικασία είναι βαθιά πολιτική και ακολουθεί διάφορους άγραφους κανόνες, όπως ότι οι ισχυρότερες οικονομίες της ευρωζώνης πρέπει πάντα να εκπροσωπούνται στο Εκτελεστικό Συμβούλιο. Επί του παρόντος η Ιταλία εκπροσωπείται από τον κ. Ντράγκι, η Γαλλία από τον Μπενουά Κερέ – που θα αποχωρήσει στο τέλος του 2019 – και η Γερμανία από την Σαμπίνε Λαουτενσλάγκερ.

Η Ισπανία αντίθετα δεν εκπροσωπείται από το 2012, γεγονός που ενισχύει την υποψηφιότητα ντε Γκίντος. Ο ισπανός ΥΠΟΙΚ θεωρούνταν φαβορί και για την προεδρία του Eurogroup μέχρι πέρυσι το καλοκαίρι όμως αποφάσισε να μην καταθέσει υποψηφιότητα, επιλογή που εξελήφθη από πολλούς ως σινιάλο ότι έχει βλέψεις να πάει στη Φρανκφούρτη.

Πέραν του κ. ντε Γκίντος για τη θέση του αντιπροέδρου έχει ακουστεί και το όνομα του κεντρικού τραπεζίτη της Ιρλανδίας, Φίλιπ Λέιν, σύμφωνα με τους «Financial Times».

Η Ελλάδα αντίθετα δεν αναμένεται να διεκδικήσει κάποια θέση με δεδομένο ότι είχε την προηγούμενη αντιπροεδρία της ΕΚΤ με τον Λουκά Παπαδήμο.

Θολό το τοπίο για τον επόμενο πρόεδρο

Όσον αφορά πιθανούς διαδόχους του προέδρου Ντράγκι, για την ώρα η εικόνα είναι θολή. Πέρυσι υπήρξε σειρά δημοσιευμάτων στον γερμανικό Τύπο που ήθελε το Βερολίνο να επιθυμεί την ανάληψη της προεδρίας από τον νυν πρόεδρο της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, τον πιο ηχηρό πολέμιο της παρατεταμένης ποσοτικής χαλάρωσης.

Η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη οικονομία στην ευρωζώνη και ως εκ τούτου ο μεγαλύτερος μέτοχος στην ΕΚΤ, όμως έως τώρα δεν έχει αναλάβει ποτέ την προεδρία της Τράπεζας.

Ωστόσο, τυχόν υποψηφιότητα Βάιντμαν δεν φαίνεται να αντιμετωπίζεται θετικά από τη Γαλλία και χώρες του ευρωπαϊκού νότου.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης
TAGS: ΕΚΤ