Τσακαλώτος: Οι θεσμοί δεν έχουν μεγάλη όρεξη για προληπτική γραμμή

Στην εκτίμηση ότι οι θεσμοί «δεν έχουν μεγάλη όρεξη» για προληπτική γραμμή στήριξης προς την Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου προέβη ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

Μολονότι ο κ. Τσακαλώτος επιβεβαίωσε ότι δεν συζητήθηκε η μετά-μνημονιακή περίοδος, επισήμανε ότι 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ από την επόμενη δόση στήριξης θα αξιοποιηθούν για το δημοσιονομικό απόθεμα 18 έως 19 δισεκ. που σχεδιάζει η Αθήνα, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί πως οι εταίροι στηρίζουν το μοντέλο του «μαξιλαριού» παρά της προληπτικής γραμμής.

Η κυβέρνηση έχει εξ αρχής απορρίψει την ιδέα της προληπτικής γραμμής, που συνοδεύεται από όρους, ενώ αντίθετα η Τράπεζα της Ελλάδος έχει προτρέψει το ΥΠΟΙΚ να εξετάσει το ενδεχόμενο προληπτικής βοήθειας για να θωρακιστεί τόσο η χρηματοδότηση της χώρας όσο και το αξιόχρεό της.

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι πλέον οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους θα επαναπροσανατολιστούν στη βιωσιμότητα του χρέους και στον τρόπο με τον οποίο η χώρα θα βγει ομαλά από το Μνημόνιο.

Υποστήριξε ότι η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση δεν θα ανατρέψει αυτή την αλλαγή προτεραιοτήτων, καθώς περιέχει πολύ λιγότερα προαπαιτούμενα σε σχέση με τις προηγούμενες.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσακαλώτος χαιρέτισε την απόφαση του Eurogroup να αναθέσει στο Euro-working Group την επεξεργασία μηχανισμού που θα συνδέει το χρονοδιάγραμμα πληρωμής των δανείων στήριξης με την ανάπτυξη της χώρας μας.

Επισήμανε δε ότι ο εν λόγω μηχανισμός – εάν εφαρμοστεί – δεν θα υποκαταστήσει άλλα μέτρα μεσοπρόθεσμης ελάφρυνσης του χρέους που έχουν συζητηθεί, αλλά θα προστεθεί σε αυτά.

Όπως εξήγησε, με βάση τον μηχανισμό η Ελλάδα θα λάβει μία μικρή ελάφρυνση χρέους και στη συνέχεια θα απολαύσει περαιτέρω ελάφρυνση εάν η πορεία της οικονομίας είναι υποδεέστερη των προσδοκιών.
Πηγή: skai.gr
TAGS: Eurogroup