EWG: Κατ’ αρχήν ολοκλήρωση αξιολόγησης, εκταμίευση με ολοκλήρωση δεσμεύσεων

«Πράσινο φως» έδωσε η σημερινή (Παρασκευή) τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group για την επί της αρχής ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Οι σύμβουλοι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν ότι έχουν ολοκληρωθεί 89 από τα 113 προαπαιτούμενα που έπρεπε να είχε ολοκληρώσει η ελληνική κυβέρνηση. Τα υπόλοιπα θα πρέπει να υλοποιηθούν πριν την πρώτη εκταμίευση των δόσεων.

Το ύψος της εκταμίευσης, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, αναμένεται να κυμανθεί ανάμεσα στα 6 και 7 δισ. και να δοθεί σε δόσεις, με την πρώτη να φτάνει στα ελληνικά ταμεία μέσα Φεβρουαρίου - αν έχουν ολοκληρωθεί όλα τα προαπαιτούμενα.

Το EuroWorking Group επίσης αποφάσισε επίσης πως η δεύτερη εκταμίευση θα εξαρτηθεί από την σωστή εκτέλεση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, αλλά και μια αρκετά ικανοποιητική πρόοδο στην πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Την Δευτέρα αναμένεται να δοθεί και το «πράσινο φως» από τους υπουργούς Oικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης που θα ανοίξει τον δρόμο για τις διαδικασίες σε μία σειρά από ευρωπαϊκά κοινοβούλια και τελικά την έγκριση της εκταμίευσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM).

Οι συζητήσεις για το τι θα γίνει μετά τη λήξη του Μνημονίου στην Ελλάδα δεν έχουν αρχίσει ακόμα και σε αυτό το κάδρο θα τεθούν στο τραπέζι όλα τα ενδεχόμενα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, απαντώντας σε ερώτηση εάν οι Βρυξέλλες στηρίζουν την υπαγωγή της χώρας μας σε προληπτικό πρόγραμμα στήριξης.

Πηγή: Ελένη Βαρβιτσιώτη, Βρυξέλλες - skai.gr