ΔΝΤ: Υπάρχει ακόμα περιθώριο συμφωνίας με τους Ευρωπαίους για το χρέος

Υπάρχει ακόμα περιθώριο να επιτευχθεί συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, διαμήνυσε δια του εκπροσώπου του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τη στιγμή που στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για χρηματοδοτική συμμετοχή του οργανισμού στο ελληνικό πρόγραμμα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ραίς δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους έχουν προχωρήσει πολύ σε βάθος διετίας, όμως παραδέχτηκε ότι παραμένουν διαφορές που δεν έχουν γεφυρωθεί.

Σημείωσε ότι από τη σκοπιά του Ταμείου υπάρχει ακόμα δυνατότητα σύγκλισης, που αποτελεί και απαραίτητη προϋπόθεση για εκταμίευση δανειακής βοήθειας από το ΔΝΤ προς την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται πως το Ταμείο είχε παλαιότερα θέσει ως άτυπη διορία τον Φεβρουάριο προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος για την Ελλάδα.

Ο κ. Ράις διευκρίνισε πάντως ότι ακόμα κι αν υπάρξει πρόοδος στις τεχνικές προκαταρκτικές επαφές για το χρέος το επόμενο διάστημα η ενεργοποίηση της οικονομικής βοήθειας δεν θα γίνει αυτόματα, αλλά θα απαιτηθεί αξιολόγηση της ελάφρυνσης που θα δεχτούν οι Ευρωπαίοι από το Διοικητικό Συμβούλιο του οργανισμού.

Οι εταίροι έχουν καταστήσει σαφές πως θα εξετάσουν την εφαρμογή περαιτέρω μέτρων για ελάφρυνση του χρέους μόνο μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου – που εκπνέει τον Αύγουστο – μόνον εφόσον κριθεί απαραίτητο και εάν η Ελλάδα τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις της.

Ούτως ή άλλως η δανειακή βοήθεια που αναλογεί στο ΔΝΤ στο πλαίσιο του τρίτου Μνημονίου είναι μόλις 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ και η Ευρώπη φαίνεται πως έχει δεχτεί το Ταμείο στο ρόλο του επόπτη των μεταρρυθμίσεων χωρίς χρηματοδοτικό ρόλο.

Όσον αφορά την πορεία των μεταρρυθμίσεων ο κ. Ράις παρέπεμψε απλώς στο Eurogroup της Δευτέρας.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης
TAGS: ΔΝΤ