Φόρος διαμονής: Διευκρινίσεις για τον τρόπο καταβολής & απόδοσης στις ΔΟΥ

Δείτε την τροπολογία εδώ

Διευκρινίσεις για τον τρόπο καταβολής του φόρου διαμονής από τους διαμένοντας και απόδοσής του στις εφορίες από τους ξενοδόχους, περιλαμβάνει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

Η τροπολογία ορίζει ότι ο φόρος διαμονής που ισχύει από 1/1/2018, βαρύνει τον διαμένοντα, επιβάλλεται ανά ημέρα διαμονής ανά δωμάτιο ή διαμέρισμα και καταβάλλεται από αυτόν την ημέρα της αναχώρησής του από το κατάλυμα με την έκδοση ειδικού στοιχείου – απόδειξης είσπραξής του από τις επιχειρήσεις.

Οι, δε, ιδιοκτήτες των καταλυμάτων, αποδίδουν το φόρο διαμονής στις ΔΟΥ με μηνιαίες δηλώσεις, οι οποίες υποβάλλονται την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν που εκδόθηκαν τα αποδεικτικά είσπραξης.

Στην τροπολογία, σημειώνεται ότι ο φόρος διαμονής δεν επιβαρύνεται από ΦΠΑ και δεν επιβάλλεται σε περίπτωση δωρεάν παροχής υπηρεσιών διαμονής από τις επιχειρήσεις.

Με την ίδια τροπολογία απαλλάσσονται αναδρομικά από 1/1/2016 από ΦΠΑ οι δαπάνες για την εκτέλεση έργων, που υπάγονται στο κοινό αμυντικό πρόγραμμα Ελλάδας – ΗΠΑ και σε κάθε άλλο πρόγραμμα εξωτερικής βοήθειας των ΗΠΑ.

Η εν λόγω τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων, που ψηφίζεται την επόμενη εβδομάδα.
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά