Αιχμές Τσακαλώτου για τη στάση της Βόρειας Ευρώπης στην ευρω-μεταρρύθμιση

Αιχμές εναντίον βορειοευρωπαϊκών χωρών για τις ενστάσεις που εκφράζουν σε μεγαλύτερο μοίρασμα των οικονομικών ρίσκων στην ευρωζώνη αφήνει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, με άρθρο του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι οι εταίροι δεν εξέφρασαν ανάλογες επιφυλάξεις όταν, στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος στήριξης, δόθηκε βοήθεια στις βορειοευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες μπόρεσαν να πουλήσουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούσαν.

Τόνισε δε πως οι αντιστάσεις ορισμένων χωρών του Βορρά είναι περίεργες με δεδομένο ότι ήδη έχει τεθεί ισχύ η κοινοτική Οδηγία για Ανάκαμψη και Εξυγίανση των Τραπεζών, η οποία προβλέπει ότι μέτοχοι και ομολογιούχοι θα πρέπει να συνεισφέρουν σε κάθε διάσωση προβληματικού ιδρύματος.

Τη στιγμή που έχει αρχίσει η συζήτηση για μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, ο κ. Τσακαλώτος τάχθηκε υπέρ των προτάσεων που έχουν γίνει από τη Γαλλία για επενδυτική στήριξη ενός κράτους-μέλους που αντιμετωπίζει προβλήματα και την Ιταλία για αντιμετώπιση της υψηλής ανεργίας.

Εξέφρασε όμως τη δυσαρέσκεια του για το γεγονός ότι έως τώρα υπάρχει συναίνεση για παροχή βοήθεια μόνο με τη μορφή δανείων κι όχι μέσω δημοσιονομικών μεταβιβάσεων – δηλαδή ουσιαστικά από ένα κοινό ταμείο των κρατών-μελών που θα σήμαινε και μοίρασμα των ρίσκων.

«Με άλλα λόγια, η χορηγούμενη βοήθεια θα έχει περισσότερο τη μορφή δανείου και όχι την μορφή αλληλεγγύης άλλων κρατών- μελών προς μια οικονομία που αντιμετωπίζει προσωρινά μεγαλύτερες δυσκολίες από ό, τι οι υπόλοιπες», αναφέρει.

Ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι η ευρωζώνη οφείλει να αναπτύξει μία σοβαρή αναπτυξιακή ατζέντα που θα πείσει τους πολίτες, διότι διαφορετικά δεν θα ανακόψει την «παλίρροια του λαϊκισμού».

«Χρειαζόμαστε δημιουργική σκέψη για τις κοινωνικές πολιτικές και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής αρχιτεκτονικής είναι αρκετά φιλόδοξες ώστε να βοηθήσουν τις οικονομίες των κρατών-μελών να συγκλίνουν. Μια τέτοια σύγκλιση όμως πρέπει και να είναι και να φαίνεται, δίκαιη», σημειώνει ο ΥΠΟΙΚ.

«Ο πρόεδρος Μακρόν προσπάθησε να δημιουργήσει τη Γαλλία έναν συνασπισμό "ουράνιου τόξου" που εκτείνεται από την κεντροαριστερά ως την Κεντροδεξιά, εν μέρει για να ενισχύσει το σημαντικό ευρωπαϊκό εγχείρημά του. Υπάρχει ένα ζήτημα ως προς το βαθμό στον οποίο ένας τέτοιος συνασπισμός μπορεί να εξαχθεί και να αναπτυχθεί σε κάποιο διαφορετικό ευρωπαϊκό περιβάλλον. Υπάρχει όμως και το ζήτημα του κατά πόσο αυτό είναι επιθυμητό» δηλώνει δε ο υπουργός.

Η δημοκρατία, προσθέτει τροφοδοτείται από πολιτικές, ιδεολογικές και κοινωνικές διαφορές. Παραδοσιακά, η κεντροαριστερά και η κεντροδεξιά διαφωνούν τόσο για τον βαθμό στον οποίο είναι αναγκαίος ο αναδιανεμητικός ρόλος του φορολογικού συστήματος όσο και για την αναγκαιότητα και το εύρος των δημόσιων επενδύσεων και των δημόσιων αγαθών. Ο φόβος είναι ότι οι συμμαχίες τύπου ‘’ουράνιου τόξου’’, ειδικά εάν αποκτήσουν μόνιμα χαρακτηριστικά και δεν προκύπτουν μόνο ως αναγκαιότητα σε μια συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία, αποκόπτουν το οξυγόνο τέτοιων πολιτικών συζητήσεων οι οποίες όμως είναι πολύ αναγκαίες για μια ζωντανή δημοκρατία.

Πηγή: skai.gr
TAGS: ΕΚΤ