Τρεις εξόδους στις αγορές έως τον Αύγουστο σχεδιάζει η κυβέρνηση

Τρεις εξόδους στις αγορές ομολόγων έως τον Αύγουστο σχεδιάζει η κυβέρνηση προκειμένου να συγκροτήσει δημοσιονομικό «μαξιλαράκι» για τη μετα-Μνημονιακή περίοδο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές.

Το απόθεμα ασφαλείας θα φτάσει έως και τα 19 δισεκατομμύρια ευρώ. Εξ αυτών, τα 9 δισεκ. αναμένεται να προέλθουν από τα δάνεια στήριξης και τα υπόλοιπα από τις νέες εκδόσεις ελληνικού χρέους.

Το «μαξιλαράκι» έχει στόχο να πείσει τις αγορές ότι η Αθήνα μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της για ενάμισι χρόνο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης χωρίς τη βοήθεια των εταίρων της, όπως δήλωσε στο Reuters μία πηγή από το υπουργείο Οικονομικών.

Η πρώτη έξοδος στις αγορές θα γίνει, κατά πάσα πιθανότητα, στα τέλη Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου, δηλαδή μετά το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, όπου αναμένεται να επισφραγιστεί η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και να δοθεί το πράσινο φως για δόση στήριξης 6,7 δισεκ. ευρώ.

Η διάρκεια του πρώτου ομολόγου δεν έχει ακόμα αποφασιστεί, σύμφωνα με τις πηγές του Reuters, αν και προγενέστερες πληροφορίες ήθελαν την Αθήνα να δίνει έμφαση σε 3ετείς και 7ετείς τίτλους.

Η κυβέρνηση εκτιμά πως η συγκυρία είναι καλή για επιστροφή στις αγορές, κάτι που αντανακλάται στην απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου στη δευτερογενή αγορά, που λίγο πριν τις 14:00 το μεσημέρι βρίσκεται στο 3,81%.
Πηγή: skai.gr
TAGS: Eurogroup