Χ. Γεωργιάδης: Στην Κύπρο περικόψαμε δαπάνες, δεν επιβάλαμε φόρους

Η δημοσιονομική προσαρμογή στην Κύπρο (με δική της απόφαση) έγινε μέσα σε ένα έτος, αντί τριών ετών που προέβλεπε το τότε πρόγραμμα προσαρμογής, με περικοπή δημοσίων δαπανών και όχι με την επιβολή φόρων τόνισε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομίας της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης, σε συζήτησή του με Έλληνες δημοσιογράφους στη Λευκωσία.

Η απόφαση αυτή, της ταχύτατης δημοσιονομικής προσαρμογής, είχε ευεργετικές συνέπειες στην επανεκκίνηση της οικονομίας της Κύπρου, είπε ο κ. Γεωργιάδης, επισημαίνοντας, ότι από τότε που έγινε η δημοσιονομική προσαρμογή, δεν επανήλθαμε ποτέ σε νέα δημοσιονομικά και φορολογικά μέτρα. Αντίθετα, υπήρξαν μειώσεις φόρων και φορολογικά κίνητρα.

Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα, είπε ότι σε όλο αυτό το διάστημα, ακόμη και όταν είχε κλονισθεί η εμπιστοσύνη στη χώρα, ακόμα και όταν η ίδια η κοινωνία είχε καταρρεύσει, με αβέβαιο μέλλον, υπήρξαν τράπεζες, όπως η Eurobank που δεν έδειξε καθόλου να κλονίζεται και παρέμεινε σταθερή, στηρίζοντας μέσω της παρουσίας της, την χώρα.

Στόχος της κυπριακής οικονομίας, τόνισε ο υπουργός, είναι να παραμείνει ως μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες στην Ευρώπη και να διατηρήσει ένα σταθερό, ευνοϊκό και προβλέψιμο περιβάλλον.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για αστείρευτες τις παραγωγικές δυνατότητες της Ελλάδας, κάνοντας αναφορά στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και τον φυσικό της πλούτο.

«Στην Ελλάδα μπορεί να υπάρξει το τεράστιο αναπτυξιακό άλμα, μια προοπτική που πρέπει να αξιοποιηθεί» είπε, αλλά συμπλήρωσε πως «ο δρόμος προς την ανάπτυξη της οικονομίας μιας χώρας, δεν μπορεί να γίνει χωρίς συστηματική προσπάθεια, ο δρόμος δεν είναι εύκολος, ούτε γίνεται αυτόματα».
Πηγή: skai.gr