Κλείσιμο

Πλειστηριασμοί, περικοπές και απεργίες τα «αγκάθια» του πολυνομοσχεδίου

Τα επίμαχα άρθρα του νέου πολυνομοσχεδίου επιχείρησαν να λύσουν κυβέρνηση και Θεσμοί, σε μία πολύωρη τηλεδιάσκεψη από το απόγευμα της Δευτέρας έως τα ξημερώματα της Τρίτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο πακέτο περιλαμβάνει περισσότερα από 300 άρθρα, τα οποία καλύπτουν μέχρι και 50 προαπαιτούμενα: από τα εργασιακά μέχρι την ενεργειακή πολιτική και την Παιδεία.

«Θολή» παραμένει η εικόνα για τη διάταξη που θα επιτρέπει τη διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων -ακόμη και της πρώτης κατοικίας- για χρέη 500 ευρώ και πάνω και προς το Δημόσιο (εφορία – ταμεία), η διατύπωση της οποίας αποτέλεσε σημείο έντονης διαφωνίας με τους θεσμούς, όπως μεταφέρουν ασφαλείς πηγές.

Για την ώρα πάντως παραμένει ανοικτό το ζήτημα του κατώτατου ορίου χρεών που θα δικαιολογεί την ένταξη στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Η κυβέρνηση θα δεσμευτεί με νομοθετική ρήτρα, ότι τον Μάιο του 2018 θα μειώσει – εφόσον απαιτηθεί – τη μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων από το 2019 αντί για το 2020.

Περικοπές θα υποστούν και τα οικογενειακά επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων.  Η μείωση θα εφαρμοστεί από 1η Ιανουαρίου, μέσω της θέσπισης αυστηρότερων εισοδηματικών κριτηρίων. Με τα νέα κριτήρια εκτιμάται ότι θα μείνουν χωρίς επίδομα 70 με 80 χιλιάδες οικογένειες.

Επιπλέον, καθορίζεται ως υποχρεωτική η 30ωρη παραμονή όλων των εκπαιδευτικών στα σχολεία, κάθε εβδομάδα λειτουργίας τους.

Η διάταξη για την προκήρυξη απεργιών με αυξημένη πλειοψηφία, προκαλεί τις αντιδράσεις των συνδικαλιστικών φορέων.

Το ΠΑΜΕ έχει ήδη εξαγγείλει απεργία για την ερχόμενη Παρασκευή ενώ κινητοποιήσεις σχεδιάζουν από την πλευρά τους και ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ την ημέρα ψήφισης των επίμαχων διατάξεων .
Πηγή: skai.gr
TAGS: θεσμοί