Κλείσιμο

Σε επίπεδο ρεκόρ έφτασαν οι ρωσικές εξαγωγές αερίου στην Ευρώπη

Σε επίπεδο ρεκόρ ανήλθαν το 2017 οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, παρά την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μειώσει την εξάρτησή της στη ρωσική ενέργεια.

Οι εξαγωγές ρωσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 8,1% σε σχέση με το 2016 και διαμορφώθηκαν στα 193,9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του κρατικού κολοσσού Gazprom Αλεξέι Μίλερ.

Η Gazprom έχει υποχρεωθεί να μειώσει τις τιμές της ώστε να παραμείνει ανταγωνιστική στην ευρωπαϊκή αγορά καθώς τα επόμενα χρόνια μπορεί να αντιμετωπίσει προκλήσεις από την ολοκλήρωση του αγωγού TAP – που θα φέρνει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν – και τη μεγάλη είσοδο αμερικανικού υγροποιημένου αερίου (LNG).

Προσπαθώντας να διατηρήσει την ισχυρή θέση της, η Gazprom έχει αρχίσει την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού TurkStream προς την Τουρκία, που θα καταλήγει κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και επιδιώκει την κατασκευή του επίσης υποθαλάσσιου αγωγού Nord Stream 2 προς τη Γερμανία.

Ωστόσο, ο Nord Stream 2 αντιμετωπίζεται με μεγάλη επιφύλαξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία προσπαθεί να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία για το έργο, ενώ τα σχέδια για πιθανή επέκταση του TurkStream στην Ελλάδα έχουν «παγώσει». Κάποιες ανατολικοευρωπαϊκές χώρες δε έχουν αρνηθεί να ανανεώσουν τις συμβάσεις αγοράς από τη Gazprom.

Ο ρωσικός κολοσσός πάντως συνεχίζει να αυξάνει την παραγωγή του, η οποία έφτασε τα 471 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2017, αυξημένη κατά 12,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Παράλληλα, η Gazprom προσπαθεί να επεκτείνει το γεωγραφικό εύρος των εξαγωγών της προς την ανατολή, κατασκευάζοντας τον μεγάλο αγωγό Power of Siberia, μήκους 3.000 χιλιομέτρων προς την Κίνα. Ο εν λόγω αγωγός θα μπορεί να μεταφέρει 38 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα να έτος.
Πηγή: skai.gr
TAGS: Ρωσία