Η Γαλλία ετοιμάζει τις πρώτες μεγάλες αποκρατικοποιήσεις της εποχής Μακρόν

Τις πρώτες μεγάλες αποκρατικοποιήσεις της θητείας του προετοιμάζει ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στο πλαίσιο της προσπάθειας να αποκομίσει πόρους για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών προγραμμάτων χωρίς να χάσει εκ νέου τους δημοσιονομικούς στόχους του Συμφώνου Σταθερότητας.

Το γαλλικό κράτος διαθέτει μετοχές σε 81 μεγάλες επιχειρήσεις, συνολικής αξίας 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, και αναμένεται να πουλήσει τμήμα του μεριδίου της σε αρκετές από αυτές μέσα στο επόμενο 12μηνο.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες των «Financial Times», ο κύριος στόχος για το 2018 είναι η Aeroports de Paris (ADP), η οποία διαχειρίζεται τα αεροδρόμια του Παρισιού Σαρλ ντε Γκολ και Ορλί, και 24 ακόμα αερολιμένες ανά τον κόσμο.

Η Γαλλία ελέγχει το 50,6% της ADP, η οποία έχει κεφαλαιοποίηση 15,7 δισεκατομμύρια ευρώ στο χρηματιστήριο του Παρισιού. Η μετοχή του ομίλου υπερβαίνει τα 158 ευρώ.

Η διαδικασία ωστόσο αναμένεται να είναι πολύπλοκη, λόγω της κρατικής φύσης της ADP, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο διάσπασης του ομίλου σε δύο τμήματα, ώστε να διαχωριστεί η ακίνητη περιουσία από τη δραστηριότητα διαχείρισης.

Πέραν της ADP, η κυβέρνηση Μακρόν σχεδιάζει να μειώσει περαιτέρω το μερίδιό της στην εταιρεία ενέργειας Engie, μετά από μία πρώτη πώληση που έγινε τον Σεπτέμβριο, ενώ θα πουλήσει και μετοχές της κρατικής εταιρείας τυχερών παιγνίων Francaise des Jeux.

Το Παρίσι έχει επίσης μειώσει τη συμμετοχή του στην αυτοκινητοβιομηχανία Renault.
Πηγή: skai.gr
TAGS: Γαλλία