Markit: Σημαντική άνοδος για την ελληνική μεταποίηση στα τέλη του 2017

Με ιδιαίτερα θετική νότα έκλεισε το 2017 για την ελληνική μεταποίηση, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της εταιρείας Markit.

Τον Δεκέμβριο η παραγωγή αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Αύγουστο του 2008, ενώ η επιχειρηματική αισιοδοξία ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012, όταν και άρχισε η σχετική μέτρηση.

Οι παραγγελίες αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 9,5 ετών χάρη στην σταθερά ισχυρή ζήτηση για τα ελληνικά προϊόντα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Ο όγκος των νέων παραγγελιών συνέβαλε στη δημιουργία θέσεων εργασίας, καθώς το προσωπικό στον κλάδο της μεταποίησης αυξήθηκε για όγδοο συναπτό μήνα.

Με αυτά τα δεδομένα ο σύνθετος δείκτης της Markit για τη μεταποίηση διαμορφώθηκε στις 53,1 μονάδες – οτιδήποτε πάνω από 50 καταδεικνύει επέκταση του κλάδου – σαφώς καλύτερα από το ήδη υψηλό 52,2 που είχε καταγραφεί τον Νοέμβριο.

Ο Δεκέμβριος ήταν μάλιστα ο έβδομος διαδοχικός μήνας βελτίωσης της εικόνας στη μεταποίηση, που συνιστά την μεγαλύτερη περίοδο επέκτασης από το 2008.

«Ο μεταποιητικός τομέας της Ελλάδας έκλεισε σε θετικά επίπεδα το 2017 […] Τα δεδομένα ενισχύουν τις ελπίδες ότι η ελληνική οικονομία έχει αλλάξει πορεία και βρίσκεται πλέον σε τροχιά ανάκαμψης», δήλωσε ο αρμόδιος οικονομολόγος της Markit Άλεξ Γκιλ. Προσέθεσε πως η τόνωση της επιχειρηματικής αισιοδοξίας μπορεί να αποτελεί προάγγελο αύξησης των επενδύσεων, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Μελανό σημείο ήταν η σταθερά πτωτική πορεία των τιμών πώλησης των ελληνικών αγαθών, η οποία μάλιστα επιταχύνθηκε μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου.

Οι τιμές συνέχισαν να κινούνται καθοδικά παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός για τις ύλες των παραγωγών δεν άλλαξε ιδιαίτερα, γεγονός που υποδεικνύει ότι τα περιθώρια κέρδους για την ελληνική μεταποίηση συμπιέζονται.
Πηγή: skai.gr