Παπαδημητρίου: Έτος έκρηξης των επενδύσεων το 2018

«Αν το 2017 είναι το έτος ανάκαμψης πρωτίστως των εξαγωγών, το 2018 θα είναι το έτος έκρηξης των επενδύσεων» τονίζει ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, σε άρθρο του στην «Καθημερινή».

Στο άρθρο με τίτλο «Ο δεκάλογος της επενδυτικής ανάκαμψης», σημειώνει ότι «η αύξηση των επενδύσεων κατά 2,6% το α’ εννιάμηνο του 2017 αποτελεί τη δεύτερη καλύτερη και μόνη θετική –μετά του 2016– επίδοση της τελευταίας δεκαετίας. Η αύξηση αυτή θα αναθεωρηθεί από την ΕΛΣΤΑΤ προς τα πάνω, όπως έγινε με τα δύο προηγούμενα τρίμηνα...».

Όπως αναφέρει «οι επενδύσεις στο δ’ τρίμηνο προβλέπεται να έχουν σημαντική άνοδο για μία σειρά λόγους όπως: (α) εξέλιπε η αβεβαιότητα της γ’ αξιολόγησης που βάραινε στο γ’ τρίμηνο, (β) αναμένεται τόνωση της εξωτερικής ζήτησης λόγω της επιτάχυνσης της ανάκαμψης στην Ε.Ε., (γ) ανάκαμψη της εσωτερικής ζήτησης όπως δείχνουν τελευταία στοιχεία λιανικού εμπορίου και λόγω της διανομής του κοινωνικού μερίσματος και του δώρου των Χριστουγέννων στον ιδιωτικό τομέα, (δ) αρκετά επενδυτικά σχέδια που ανακοινώθηκαν στις αρχές και τα μέσα του 2017 μόλις τώρα αρχίζουν να υλοποιούνται».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου, «τις παραπάνω εκτιμήσεις πιστοποιεί τόσο η ετήσια αύξηση του κύκλου εργασιών της βιομηχανίας κατά 11% τον Οκτώβριο», που - όπως επισημαίνει - είναι «η μεγαλύτερη των 5 τελευταίων μηνών». Επιπροσθέτως, συνεχίζει, «ο δείκτης οικονομικού κλίματος σταθερά βελτιώνεται και ήδη στο α’ 11μηνο 2017 ήταν στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας τριετίας», ενώ «στο α’ 9μηνο 2017 οι ξένες άμεσες επενδύσεις σημείωσαν άνοδο 69% έναντι του αντίστοιχου περσινού εννιαμήνου και με τον ρυθμό αυτό προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 4 δισ. το 2017, επίπεδο-ρεκόρ τουλάχιστον για τη τελευταία δεκαετία».

«Παραμένουμε, λοιπόν, αισιόδοξοι για την πορεία των επενδύσεων και θεωρούμε απολύτως λογικό η ανάκαμψη να εμφανίζει τη δυναμική της πρώτα στις εξαγωγές και κατόπιν στις επενδύσεις δεδομένου ότι οι τελευταίες στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στην ψυχολογία και αναζητούν πρώτα κάποια σταθερά πατήματα στην οικονομία για να κινητοποιηθούν» καταλήγει στο άρθρο του ο υπουργός Οικονομίας.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Πηγή: skai.gr