Ανάπτυξη αλλά με αύξηση φόρων κατά 1 δισ. προβλέπει ο προϋπολογισμός

Ανάπτυξη 2,5% και υπέρβαση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά με αύξηση της φορολογίας κατά σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ευρώ, προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2018, ο οποίος αναμένεται να ψηφιστεί τα μεσάνυχτα στη Βουλή από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Ο προϋπολογισμός προβλέπει ότι η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,8% του ΑΕΠ, ξεπερνώντας τον στόχο του 3,5%. Η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου ωστόσο θα βασιστεί σε αύξηση των άμεσων φόρων κατά 478 εκατομμύρια ευρώ και των έμμεσων επιβαρύνσεων κατά 473 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το τρέχον έτος.

Οι Έλληνες θα κληθούν να καταβάλουν συνολικά 48,16 δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους, ήτοι 2% περισσότερα σε σχέση με φέτος, με τη φορολογία να ισοδυναμεί με το 26,1% της οικονομικής δραστηριότητας.

Παρά ταύτα, το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,2% σε σχέση με φέτος και τόνωση των επενδύσεων κατά 11,4% – αν και τα νεότερα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων καταδεικνύουν πως το πρώτο 10μηνο του 2017 οι φορολογούμενοι δεν έχουν πληρώσει φόρους 10,44 δισεκ. ευρώ.

Άμεσοι και έμμεσοι φόροι

Η αύξηση των άμεσων φόρων οφείλεται εν μέρει στην κατάργηση της έκπτωσης 1,5% στην παρακράτηση φόρου, που θα πλήξει όλα τα νοικοκυριά, στην κατάργηση της έκπτωσης στις ιατρικές δαπάνες και στην φορολόγηση των ολιγοήμερων ενοικιάσεων ακινήτων.

Το υπουργείο Οικονομικών αντιτείνει πάντως ότι μέρος της αύξησης πηγάζει από την κατάργηση του 25% του αφορολόγητου για βουλευτές και δικαστικούς.

Μικρή ελάφρυνση – της τάξης των 111 εκατομμυρίων ευρώ – προβλέπεται να δουν το 2018 οι επιχειρήσεις, όμως αυτό δεν οφείλεται σε μείωση συντελεστών αλλά στην αυξημένη προκαταβολή που κλήθηκαν να πληρώσουν φέτος.

Όσον αφορά τους έμμεσους φόρους, η μεγαλύτερη επιβάρυνση αφορά τους φόρους κατανάλωσης, που αναμένεται να αποφέρουν στο κράτος 439 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα σε σχέση με φέτος. Το ΥΠΟΙΚ διευκρινίζει ότι η αύξηση οφείλεται κυρίως στην τόνωση των εσόδων από καπνικά προϊόντα.

Αποκρατικοποιήσεις και αγορές

Ο προϋπολογισμός επιβεβαιώνει, όπως αναμενόταν, πως η χώρα μας σχεδιάζει νέες εξόδους στις αγορές ομολόγων το ερχόμενο έτος. Κύριος στόχος είναι να χρηματοδοτηθεί το δημοσιονομικό «μαξιλάρι» που σχεδιάζεται για την πρώτη περίοδο μετά το Μνημόνιο, αλλά συνάμα θα πρέπει να καλυφθούν οι καθαρές ταμειακές ανάγκες του κράτους που θα προκύψουν, που υπολογίζονται στα 873 εκατομμύρια ευρώ.

Ο προϋπολογισμός προβλέπει επίσης έσοδα ύψους 2,74 δισεκατομμυρίων ευρώ από αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας, δηλαδή σχεδόν 1,1 δισεκ. περισσότερα συγκριτικά με φέτος.

Το μεγαλύτερο μέρος, λίγο πάνω από 2 δισεκ., αναμένεται να προέλθει από διαγωνισμούς έργων που προβλέπεται να ολοκληρωθούν το 2018.
Πηγή: skai.gr