ΣΕΒ: Υπάρχει ανάκαμψη αλλά με μεγάλους αστερίσκους

Η ελληνική οικονομία έχει μεν εισέλθει σε τροχιά ανάκαμψης, όμως η εικόνα των επενδύσεων και η αργή ανάκαμψη της κατανάλωσης εξακολουθούν να προκαλούν προβληματισμό, επισημαίνει στο μηνιαίο δελτίο του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.

Ο ΣΕΒ επισημαίνει πως η υπερφορολόγηση συνεχίζει να ασκεί πίεση στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, σημειώνοντας παράλληλα ότι η μεγάλη αύξηση των εισαγωγών αντανακλά τη δυσκολία αναμόρφωσης της οικονομίας προς ένα μοντέλο όπου η εγχώρια βιομηχανία θα έχει μεγαλύτερη συμμετοχή στο σκέλος της προσφοράς.

Υπενθυμίζεται πως στις φθινοπωρινές προβλέψεις της για την ελληνική οικονομία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει ότι οι επενδύσεις θα αυξηθούν κατά 5,1% φέτος, δηλαδή 1,2 μονάδες χειρότερα σε σχέση με τις εαρινές προβλέψεις.

Με αυτά τα δεδομένα, ο Σύνδεσμος, προειδοποιεί ότι οι μεσοπρόθεσμες προσδοκίες για βιώσιμη ανάπτυξη δεν θα εκπληρωθούν εάν δεν επιτευχθεί ομαλή έξοδος από το Μνημόνιο τον προσεχή Αύγουστο.

Ο ΣΕΒ εκτιμά ότι η τάση βελτίωσης της οικονομίας θα συνεχιστεί το επόμενο έτος, επισημαίνοντας όμως ότι το τελευταίο φετινό τρίμηνο η ανάπτυξη θα πρέπει να φτάσει το 3,1% προκειμένου να επιτευχθεί η πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,6% το τρέχον έτος.

Προσθέτει ακόμα ότι ο ρυθμός ανάπτυξης το 3ο τρίμηνο (1,3%) ήταν χαμηλότερος από το αναμενόμενο, διευκρινίζοντας πάντως πως τα στοιχεία κατά πάσα πιθανότητα να αναθεωρηθούν προς το καλύτερο, ιδίως σε ό,τι αφορά την ιδιωτική κατανάλωση.
Πηγή: skai.gr