Κρέμερ: Δεν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα αλλά πιθανώς ένα δίχτυ προστασίας

Αν όλα πάνε καλά, το επόμενο διάστημα η Ελλάδα θα ολοκληρώσει επιτυχώς το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής τον προσεχή Αύγουστο. Ποια όμως θα είναι η διάδοχη κατάσταση; Ένα νέο μνημόνιο; Ή μήπως χαλαροί έλεγχοι από τους θεσμούς;

Στην τελευταία συνέντευξη τύπου του Μάριο Ντράγκι στην Φρανκφούρτη την Πέμπτη ο πρόεδρος της ΕΚΤ πέταξε πάντως το μπαλάκι στην Αθήνα, λέγοντας ότι «εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει αν χρειάζεται τέταρτο πρόγραμμα».

Ποια είναι η εκτίμηση του Γεργκ Κρέμερ, επικεφαλής οικονομολόγου της Commerzbank για το τι θα ακολουθήσει στην Ελλάδα μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος προσαρμογής; Συναντήσαμε τον επικεφαλής οικονομολόγο στο κεντρικά της Commerzbank στην Φρανκφούρτη και ζητήσαμε τις προβλέψεις του:

«Υποθέτω ότι δεν υπάρξει νέο πρόγραμμα. Η Ελλάδα θα αναχρηματοδοτείται μόνη της. Αναμένω ότι θα υπάρξει κάτι σαν δίχτυ ασφαλείας. Ο ΕΜΣ έχει τη δυνατότητα να χορηγήσει προληπτικά δάνεια ως δίχτυ ασφαλείας. Κάτι τέτοιο θα ήταν πιθανό. Δεν νομίζω ωστόσο ότι θα υπάρξει νέο δανειακό πρόγραμμα με την κλασική έννοια», δήλωσε ο κ. Κρέμερ στο μικρόφωνο της DW.

«Η Ελλάδα χρειάζεται αποδοτική δημόσια διοίκηση»

Κατά την εκτίμηση του επικεφαλής οικονομολόγου της τέταρτης σε μέγεθος γερμανικής τράπεζας, για να διασφαλιστεί μακροπρόθεσμα η ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι απαραίτητη μια αποδοτική δημόσια διοίκηση.

«Η Ελλάδα διαθέτει καλούς επιχειρηματίες, όπως άλλωστε και η Ιταλία, η Ισπανία και η Γερμανία. Η χώρα όμως χρειάζεται μια δημόσια διοίκηση που δεν θέτει εμπόδια στους επιχειρηματίες. Ζητούμενο είναι μια αποδοτική διοίκηση, που καταπολεμά τις πελατειακές σχέσεις και είναι φιλική προς τους επιχειρηματίες. Η Ελλάδα χρειάζεται φορολογικές υπηρεσίες που συγκεντρώνουν με συνέπεια φόρους από όλους, συμπεριλαμβανομένων και των πλουσίων. Η κύρια προτεραιότητα είναι ωστόσο η αποδοτική οργάνωση της δημόσιας διοίκησης».

«Δεν έχουν αντιμετωπιστεί τα αίτια της διόγκωσης χρέους»

Ο Γεργκ Κρέμερ αναμένει για το σύνολο της ευρωζώνης οικονομική ανάπτυξη 2,5% το 2018. Παρά τις θετικές προοπτικές για τις επόμενες χρονιές ο γερμανός οικονομολόγος διατυπώνει αμφιβολίες για το κατά πόσο θα συνεχιστεί η ανοδική πορεία της οικονομίας τα επόμενα πέντε με έξι χρόνια.

«Το δημόσιο χρέος σε αρκετές χώρες της Ευρωζώνης παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Υπάρχουν όμως και χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, που έχουν να παρουσιάσουν σημαντική πρόοδο στον τομέα αυτό. Την ίδια στιγμή ωστόσο η Ιταλία προβάλλει αντίσταση σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Σε αντίθεση με την Γαλλία, οι Ιταλοί δεν διαθέτουν κάποιον σαν τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος να προωθήσει και να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Δυστυχώς όμως ούτε στην Ιταλία, και ενδεχομένως ούτε στην Ελλάδα, δεν έχουν ακόμα αντιμετωπιστεί οι αιτίες της διόγκωσης χρέους».

Πηγή: Deutsche Welle - Στέφανος Γεωργκόπουλος, Φρανκφούρτη