Η ΕΚΤ άφησε αμετάβλητη την ποσοτική χαλάρωση και τα επιτόκια

Αμετάβλητα διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα βασικά της επιτόκια και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, όπως αναμενόταν.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωτράπεζας επαναβεβαίωσε ότι οι αγορές ομολόγων θα συνεχιστούν τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο του 2018, αν και η «δύναμη πυρός» της ποσοτικής χαλάρωσης θα περιοριστεί από τον Ιανουάριο στα 30 δισεκατομμύρια ευρώ ανά μήνα, δηλαδή στο μισό σε σχέση με σήμερα.

Η ΕΚΤ επαναβεβαίωσε επίσης ότι είναι διατεθειμένη να επιμηκύνει και να κλιμακώσει εκ νέου τις αγορές ομολόγων εάν κριθεί απαραίτητο, με γνώμονα τις οικονομικές εξελίξεις στη νομισματική ένωση και την πορεία του πληθωρισμού, ο οποίος παραμένει κάτω από τον μεσοπρόθεσμο στόχο του «κοντά αλλά κάτω από το 2%».

Τα βλέμματα στρέφονται πλέον στη συνέντευξη Τύπου του διοικητή Μάριο Ντράγκι, στις 15:30 ώρα Ελλάδος, όπου πολλοί αναλυτές περιμένουν να δουν εάν ο κεντρικός τραπεζίτης θα στείλει κάποιο σινιάλο για την ημερομηνία λήξης της ποσοτικής χαλάρωσης, με δεδομένο ότι η νομισματική ένωση βρίσκεται πλέον καθαρά σε αναπτυξιακή τροχιά.

Σημειώνεται πως μερίδα μελών του ΔΣ, με κύριους εκφραστές τους κεντρικούς τραπεζίτες της Γερμανίας και της Ολλανδίας, θέλει ξεκάθαρες διατυπώσεις όσον αφορά τη διάρκεια του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Ένα ακόμα πιεστικό ερώτημα σχετικά με τη διάρκεια της ποσοτικής χαλάρωσης είναι εάν υπάρχει επαρκές απόθεμα τίτλων στη δευτερογενή αγορά για συνεχίσει απρόσκοπτα τις αγορές η ΕΚΤ, καθώς μετά από σχεδόν τρία χρόνια παρεμβάσεων ο όγκος των διαθέσιμων ομολόγων έχει περιοριστεί.

Πάντως, η Ευρωτράπεζα επιβεβαίωσε εκ νέου ότι θα συνεχίσει μία «υπόγεια» μορφή ποσοτικής χαλάρωσης σε βάθος χρόνου, καθώς μέρος των εσόδων από τα ομόλογα που έχει αγοράσει στο πλαίσιο του προγράμματος θα επενδυθούν εκ νέου στις αγορές. Ο χρονικός ορίζοντας αυτών των επενδύσεων παραμένει σταθερά αδιευκρίνιστος, με την Φρανκφούρτη να κάνει λόγο απλώς για «εκτεταμένη χρονική περίοδο».

Όσον αφορά τα επιτόκια, η ΕΚΤ επαναβεβαίωσε την στάση της ότι αναμένει τη διατήρησή τους στα τρέχοντα ιστορικά χαμηλά επίπεδα για παρατεταμένη περίοδο και αρκετά μετά τη λήξη της ποσοτικής χαλάρωσης, που σημαίνει ότι η πρώτη αύξηση δεν αναμένεται πριν τις αρχές του 2019 το νωρίτερο.

Το βασικό επιτόκιο, που αφορά τη χρηματοδότηση των τραπεζών από το Ευρωσύστημα, παρέμεινε στο 0%. Το επιτόκιο καταθέσεων, που αφορά τα χρήματα που καταθέτουν καθημερινά οι τράπεζες στην ΕΚΤ, διατηρήθηκε στο αρνητικό -0,4%, ουσιαστικά ωθώντας τα ιδρύματα να διοχετεύσουν τα κεφάλαιά τους στην πραγματική οικονομία με τη μορφή δανεισμού.
Πηγή: skai.gr