Λανθασμένη η ιεράρχηση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα

Το 2018 θα είναι αναμφίβολα χρονιά μεγάλων προκλήσεων για την Ελλάδα που θα πρέπει να ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα προσαρμογής τον ερχόμενο Αύγουστο.

«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους δανειστές να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και η Ελλάδα να βγει στις αγορές», δηλώνει στην Deutsche Welle o καθηγητής Μιχάλης Χαλιάσος, ο οποίος κατέχει την έδρα μακροοικονομικών και χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Γκαίτε της Φρανκφούρτης. Κατά την εκτίμησή του ωστόσο υπάρχουν προβλήματα, τα οποία η χώρα πρέπει να επιλύσει αν επιθυμεί να παραμείνει μακροπρόθεσμα στις αγορές με χαμηλά επιτόκια, αλλά και σε μια σταθερή τροχιά ανάπτυξης.

Ένα από τα κύρια ερωτήματα για τη χρονιά που έρχεται σχετίζεται με την πιθανότητα, μετά το κλείσιμο του τρίτου προγράμματος προσαρμογής, να ακολουθήσει και τέταρτο, το οποίο να μοιάζει με τα προηγούμενα ή να έχει μια διαφορετική, ίσως πιο χαλαρή, μορφή εποπτείας.

Ο Έλληνας οικονομολόγος τονίζει ότι υπάρχουν καλοπροαίρετοι οικονομολόγοι, πολιτικοί και ειδικοί που προκρίνουν τη συνέχιση του προγράμματος έτσι ώστε να συνεχίσει να υφίσταται μια επαφή με τους πιστωτές ή προκειμένου να δρομολογηθούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες να διασφαλίσουν την αναπτυξιακή πορεία.

«Πιστεύω όμως ότι από πολιτικής πλευράς κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο να γίνει. Στην Ελλάδα προσλαμβάνεται σαν μια επιμήκυνση κηδεμονίας, ενώ στην κοινή γνώμη της δυτικής Ευρώπης ίσως καταγραφεί ως αποτυχία του προγράμματος προσαρμογής», τονίζει.

Μπορούν να διατηρηθούν πλεονάσματα και υψηλή φορολογία στο μέλλον;

Παρά τις προοπτικές για ανάπτυξη το 2018 τα θετικά οικονομικά στοιχεία δεν έχουν ακόμα αντίκτυπο στην καθημερινότητα των Ελλήνων. 

«Στην Ελλάδα έγιναν λάθη ως προς την ιεράρχηση των μεταρρυθμίσεων, ένα γεγονός που αποδέχονται ορισμένοι από τους πιστωτές. Προχώρησαν πολύ γρήγορα οι μεταρρυθμίσεις στον εργασιακό τομέα, δηλαδή μισθολογικές μειώσεις, απολύσεις και αύξηση της φορολογίας, με τα οποία ο πληθυσμός έβλεπε τα μειώνεται το διαθέσιμο εισόδημά του, αλλά και να χειροτερεύει το επίπεδο ζωής του».

Παράλληλα όμως δεν προωθήθηκαν μεταρρυθμίσεις στον επιχειρησιακό τομέα έτσι ώστε να μειωθούν οι τιμές λόγω ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, εξηγεί ο καθηγητής. Αυτό που επίσης δεν προχώρησε είναι η προσέλκυση επενδύσεων με μια σταθερή και προβλέψιμη οικονομική πολιτική από κυβερνητικής πλευράς έτσι ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να αποτραπούν νέοι Έλληνες από την μετανάστευση στο εξωτερικό.


Πηγή: Πηγή: Deutsche Welle - Στέφανος Γεωργακόπουλος