Η Fed αύξησε ξανά το επιτόκιό της και προβλέπει 3 ακόμα αυξήσεις το 2018

Σε αύξηση του βασικού επιτοκίου της κατά ένα τέταρτο της μονάδας προχώρησε για τρίτη φορά φέτος η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών (Federal Reserve), προαναγγέλλοντας παράλληλα τρεις περαιτέρω αυξήσεις κατά τη διάρκεια του 2018.

Το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται πλέον στη ζώνη του 1,25 έως 1,5%, με τα περισσότερα μέλη της Τράπεζας να διαβλέπουν ότι μπορεί να φτάσει και στο 3,1% το 2020, καθώς η Fed βγαίνει ολοκληρωτικά από την εποχή του φθηνού χρήματος που κρίθηκε απαραίτητο για να αναζωογονηθεί η αγορά την περίοδο της κρίσης.

Κύριοι παράγοντες πίσω από την αύξηση του επιτοκίου ήταν η πρόοδος στην αγορά εργασίας, που βρίσκεται σε φάση πλήρους απασχόλησης, και η σταθερή ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας.

Αντίθετα, παράγοντας ανησυχίας παραμένει ο πεισματικά αδύναμος πληθωρισμός, που παραμένει κάτω από τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% και δεν αναμένεται να φτάσει εκεί πριν το 2019.

Η πορεία του πληθωρισμού οδήγησε δύο από τα εννέα μέλη της επιτροπής νομισματικής πολιτικής να καταψηφίσουν την αύξηση του επιτοκίου, με τη Fed να επισημαίνει ότι θα παρακολουθεί «στενά» τις εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού.

Στο μέτωπο της ανάπτυξης, η Fed προβλέπει πλέον αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5% φέτος και το επόμενο έτος, αναθεωρώντας προς το καλύτερο τις προηγούμενες εκτιμήσεις της και για τα δύο χρόνια.

Ωστόσο, τη διετία 2019-2020 η επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας προβλέπεται να πέσει κοντά στο 2%, σαφώς χαμηλότερα δηλαδή από το 3% που επιδιώκει η κυβέρνηση Τραμπ ώστε να καλύψει το δημοσιονομικό κενό τουλάχιστον 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων που θα δημιουργήσει η φορολογική μεταρρύθμισή της.

Η απερχόμενη διοικητής της Τράπεζας, Τζάνετ Γιέλεν, απέφυγε να τοποθετηθεί ανοιχτά για τις φορολογικές αλλαγές των Ρεπουμπλικάνων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η εξουσία επί των δημοσιονομικών δεν ανήκει στη Fed, αλλά στην κυβέρνηση και το Κογκρέσο. Σημείωσε πάντως ότι προσωπικά ανησυχεί για το δημόσιο χρέος.

Η αγορά εργασίας πάλι αναμένεται να παραμείνει σε σημείο πλήρους απασχόλησης, με την ανεργία να πέφτει στο 3,9% την επόμενη διετία, δηλαδή πέρα και από το όριο της αποκαλούμενης δομικής ανεργίας, η οποία θεωρείται αναπόφευκτη σε μία ανεπτυγμένη οικονομία.
Πηγή: skai.gr