ΣΕΒ: Το μέρισμα δίνεται στην πλάτη της υπερφορολογημένης οικονομίας

Σκληρή κριτική στην απόφαση της κυβέρνησης να διανείμει κοινωνικό μέρισμα «στην πλάτη» μίας ιδιωτικής οικονομίας που υπερφορολογείται ασκεί ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.

Στο νεότερο εβδομαδιαία δελτίο του ο ΣΕΒ σημειώνει ότι χορήγηση μερίσματος χωρίς μείωση των φορολογικών βαρών που υφίστανται η έμμισθη εργασία και οι επιχειρήσεις ουσιαστικά αντιστρατεύεται στην «δυναμική ανάπτυξη» που χρειάζεται η οικονομία.

Οι αναλυτές του Συνδέσμου σημειώνουν ότι η αναδιανομή πόρων προς τους ασθενέστερους έχει νόημα όταν παράγεται νέος πλούτος, κι όχι με όργανο την υπερφορολόγηση.

Ο Σύνδεσμος εκφράζει μάλιστα δυσαρέσκεια και με τη στάση των θεσμών. Αναφέρει πως η «αμήχανη συναίνεση» στις προτάσεις της Αθήνας χωρίς αντισταθμιστικά υπέρ της πραγματικής οικονομίας εγείρει ερωτήματα για το μείγμα πολιτικής που – όπως υποστηρίζει – «ασκείται σε βάρος της βιωσιμότητας, της απασχόλησης, των ιδιωτικών επενδύσεων και των ελληνικών επιχειρήσεων».

Ο ΣΕΒ εκφράζεται πιο θετικά για το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2018, αναφέροντας πως ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,8% – δηλαδή 0,3 μονάδες πάνω από ό,τι προβλέπει το Μνημόνιο – είναι «συμβατή» με τις αβεβαιότητες που πηγάζουν από τους φιλόδοξους στόχους.

Επισημαίνει όμως εκ νέου ότι οι προκλήσεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του επόμενου έτους προέρχονται από την κόπωση που έχει προκαλέσει η «συνεχής αύξηση της φορολογικής πίεσης στο διαθέσιμο εισόδημα και από την αυξητική τάση των αμοιβών προσωπικού στο δημόσιο».
Πηγή: skai.gr