Η ευέλικτη εργασία κύριος παράγοντας πίσω από τη μείωση της ανεργίας

Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες πίσω από τη σταδιακή μείωση της ανεργίας φέτος, όπως προκύπτει από τα νεότερα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, που δημοσίευσε το υπουργείο Εργασίας.

Τα στοιχεία δείχνουν πως το πρώτο 11μηνο ο ιδιωτικός τομέας δημιούργησε 128.230 θέσεις εργασίας περισσότερες από όσες έχασε, που αποτελεί την καλύτερη επίδοση των τελευταίων δεκαέξι ετών.

Ωστόσο, περισσότερες από τις μισές θέσεις που έχουν δημιουργηθεί από τις αρχές του έτους, το 54,7%, ήταν μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης.

Σε πραγματικούς αριθμούς, από τον Ιανουάριο έως το Νοέμβριο έχουν δημιουργηθεί σχεδόν 910.000 δουλειές μερικής εργασίας και περισσότερα από 308.000 πόστα εκ περιτροπής εργασίας.

Η διάδοση των ευέλικτων μορφών εργασίας σε πολλές χώρες της ευρωζώνης είναι ένα από τα ζητήματα που απασχολούν πολύ την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην μετά-κρίση περίοδο, καθώς περιορίζουν την τόνωση των μισθών, την κατανάλωση και συνεπώς τον πληθωρισμό.

Επιπλέον, τα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ καταδεικνύουν επιδείνωση της αγοράς εργασίας το τελευταίο δίμηνο, δηλαδή μετά τη λήξη της θερινής τουριστικής περιόδου.

Μόνο το Νοέμβριο ο ιδιωτικός τομέας έχασε 39.221 θέσεις εργασίας, με το μεγαλύτερο πλήγμα να υφίστανται οι εργαζόμενοι μέσης ηλικίας, που είναι πιο ευάλωτοι στη μακροχρόνια ανεργία.

Συγκεκριμένα, τον τελευταίο μήνα του φθινοπώρου οι ηλικιακές ομάδες 30-44 και 45-64 ετών έχασαν αθροιστικά περισσότερες από 34.000 θέσεις, ενώ αντίθετα οι απώλειες για τους εργαζόμενους έως 29 ετών δεν ξεπέρασαν τις 4.400 θέσεις.

Τα αρνητικά στοιχεία του Νοεμβρίου έρχονται μετά από έναν Οκτώβριο όποτε είχε καταγραφεί αρνητικό ισοζύγιο άνω των 98.000 θέσεων.
Πηγή: skai.gr