Η εισοδηματική ανισότητα λόγω κρίσης απειλεί με φτωχοποίηση τη μεσαία τάξη

Η αύξηση της εισοδηματικής ανισότητας στην Ελλάδα από το 2009 έως σήμερα, απειλεί με φτωχοποίηση τη μεσαία τάξη, ενώ αυξημένος είναι και ο κίνδυνος της παιδικής φτώχειας, σύμφωνα με οικονομική ανάλυση που παρουσιάζει ο οργανισμός έρευνας και ανάλυσης ΔιαΝΕΟσις.

Υπολογίζεται πως περίπου 700.000 άνθρωποι που πριν την κρίση ανήκαν στη μεσαία τάξη αντιμετωπίζουν πλέον τον κίνδυνο του κοινωνικού αποκλεισμού (αύξηση 8% από το 2009 έως σήμερα).

Όπως εξηγεί ο καθηγητής στο Montpellier Business School, Μάνθος Ντελής, «τεράστια» είναι η αύξηση του κινδύνου φτωχοποίησης και στους νέους 16 έως 24 ετών με την οικονομική «δαμόκλειο σπάθη» να μην κάνει διακρίσεις στα φύλα, αφού απειλεί εξίσου τους άνδρες και τις γυναίκες.



Στον αντίποδα, οι συνταξιούχοι αλλά και όσοι «πλησιάζουν στη σύνταξη» (55 ετών και πάνω) αποτελούν τις μόνες ηλικιακές ομάδες που παρουσιάζουν σχετικά σταθερά ποσοστά κινδύνου τα τελευταία χρόνια, καθώς οι δείκτες φτωχοποίησης συνδέονται άμεσα με τη μεγάλη αύξηση στην ανεργία.

Άλλωστε η Ελλάδα παρουσιάζει μεγάλη απόκλιση στην εργασία των νέων συγκριτικά με τις χώρες του ΟΟΣΑ, με σημαντική μείωση στην απασχόληση των ηλικιών 15 έως 24.
Πηγή: skai.gr