Τσακαλώτος: Ειλικρινής διαμεσολαβητής ο Ντάισελμπλουμ, αν και διαφέρουμε

«Ειλικρινή διαμεσολαβητή», με τον οποίο διαφέρει ωστόσο «στο ύφος και στις απόψεις», χαρακτηρίζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τον απερχόμενο πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Μιλώντας στην ολλανδική εφημερίδα De Volkskrant, η οποία δημοσιεύει αφιέρωμα στα πέντε χρόνια του Ντάισελμπλουμ στο τιμόνι της ευρωζώνης, εκφράζει την άποψή του για τον Ολλανδό υπουργό, όπως άλλωστε ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και οι υπουργοί Οικονομίας του Βελγίου και της Ισπανίας.

Αναλυτικότερα, απαντώντας στο ερώτημα «ποια υπήρξε η μεγαλύτερη συμβολή του Ντάισελμπλουμ στο ευρώ και την ευρωζώνη» ο έλληνας υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι «υπήρξε ένας ειλικρινής διαμεσολαβητής, μεταξύ άλλων και σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο οποίος δεν δίστασε, παράλληλα, να μεταρρυθμίσει την οικονομική και δημοσιονομική αρχιτεκτονική της ευρωζώνης».

«Εάν ήσασταν πρόεδρος του Eurogroup τα τελευταία πέντε χρόνια τι θα είχατε κάνει διαφορετικά;» ρωτά στη συνέχεια η εφημερίδα τον Ε. Τσακαλώτο, ο οποίος απαντά ως εξής:

«Διαφέρουμε στο ύφος αλλά και στις απόψεις. Θα είχα δώσει πολύ μεγαλύτερη προσοχή στις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις των μεταρρυθμίσεων, την εντεινόμενη ανισότητα και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Το κοινωνικό ζήτημα είναι μια ωρολογιακή βόμβα, η οποία απειλεί την συνοχή της ευρωζώνης. Κατά πόσο βέβαια θα ήμουν ένας καλύτερος πρόεδρος του Eurogroup δεν θα το μάθουμε ποτέ».

Ερωτηθείς στη συνέχεια «μήπως ο Ντάισελμπλουμ ακολουθούσε σε υπερβολικό βαθμό τη γραμμή Σόιμπλε, ο Ε. Τσακαλώτος αναφέρει: «Ίσως, αλλά ο Σόιμπλε υπήρξε επί πολλά χρόνια μια κυρίαρχη παρουσία στο Eurogroup».

Κατά τον κ. Τσακαλώτο, ο Ντάισελμπλουμ είναι «ένας κλασικός Ολλανδός και ταυτόχρονα ένας πολύ ευρωπαίος πολιτικός», ενώ απαντώντας στο ερώτημα «ποιο ήταν το ύφος του Ντάισελμπλουμ;» ο Έλληνας υπουργός απαντά: «Σκληρό αλλά πάντα σε αναζήτηση συμβιβασμού εάν κάτι τέτοιο ήταν πολιτικά εφικτό».

Επί του τελευταίο ερωτήματος τοποθετήθηκε και ο Β. Σόιμπλε, λέγοντας τα εξής: «Ήταν πολύ ικανός, πολύ καλά πληροφορημένος και προσανατολισμένος στην εύρεση λύσεων. Ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες όταν η Γερμανία ήθελε κάτι διαφορετικό από τους υπόλοιπους. Ιδιαίτερα δραστήριος, κάποιες φορές ανυπόμονος και αυστηρός. Ωστόσο, ήταν εκείνος που είχε τη μεγαλύτερη υπομονή από όλους μας, με τον Βαρουφάκη. Όλοι μας είχαμε ήδη για πολύ καιρό μπουχτίσει με τον άνθρωπο αυτό, αλλά ο Ντάισελμπλουμ συνέχιζε να μιλάει μαζί του».
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ