Κλείσιμο

Δεκαεπτά χώρες μπήκαν στη λίστα φορολογικών παραδείσων της ΕΕ

Δεκαεπτά χώρες περιλαμβάνει η μαύρη λίστα φορολογικών παραδείσων που κατάρτισε η Ευρωπαϊκή Ένωση, στον απόηχο δημοσιογραφικών αποκαλύψεων για φαινόμενα μεγάλης φοροδιαφυγής όπως τα Panama Papers και τα Paradise Papers.

Στον κατάλογο βρέθηκαν η Αμερικανική Σαμόα, το Μπαχρέιν, η Γρενάδα, το Γκουάμ, η Βόρεια Κορέα, το Μακάο, τα Νησιά Μάρσαλ, η Μογγολία, η Ναμίμπια, το Παλάου, ο Παναμάς, η Αγία Λουκία, η Σαμόα, το Τρινιδάδ και Τοπάνγκο, η Τυνησία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ακόμα 47 χώρες δεν εντάχθηκαν στη μαύρη λίστα αλλά παραμένουν υπό επιτήρηση, αφότου δεσμεύθηκαν πως θα προβούν σε μεταρρυθμίσεις για να αυξήσουν τη διαφάνεια στο φορολογικό καθεστώς που προσφέρουν. Η Ευρώπη να αξιολογήσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων το 2018 και το 2019 και θα επικαιροποιήσει τη λίστα ανάλογα.

Επί του παρόντος οι 17 «μαυρισμένες» χώρες δεν κινδυνεύουν με σοβαρές κυρώσεις, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ εξετάζουν τυχόν ποινές που θα μπορούσαν να επιβληθούν συντονισμένα από τα κράτη-μέλη του μπλοκ.

Ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε πως οι φορολογικές ζώνες που βρίσκονται στη λίστα πρέπει να υποστούν κυρώσεις που θα αποθαρρύνουν κακές πρακτικές, τονίζοντας ότι χώρες που δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους θα πρέπει να προχωρήσουν σε αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις.

«Δεν μπορεί να υπάρχει αφέλεια: Οι υποσχέσεις πρέπει να μετατρέπονται σε πράξεις. Κανείς δεν πρέπει να έχει το ελεύθερο», προσέθεσε.
Πηγή: skai.gr