Κλείσιμο

Τσακαλώτος: Περιμένω ακόμα καλύτερο Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου

Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί πως θα νομοθετήσει όλα τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης το ταχύτερο δυνατό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, αφήνοντας να εννοηθεί πως προσδοκά το «πράσινο φως» για την επόμενη δόση στήριξης στη συνεδρίαση στις 22 Ιανουαρίου.

Ο κ. Τσακαλώτος είπε πως η σημερινή συνάντηση της ευρω-ομάδας ήταν «πολύ καλή» για την Ελλάδα, καθώς επικυρώθηκε η τεχνική συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και αναγνωρίστηκε η σκληρή δουλειά που έγινε τόσο από την πλευρά της Αθήνας όσο και από την πλευρά των θεσμών.

Υποστήριξε ότι πλέον υπάρχει ευρύτερη αποδοχή πως η Ελλάδα έχει κάνει αποφασιστική πρόοδο, και για αυτό το λόγο περιμένει μία ακόμα καλύτερη συνεδρίαση στις 22 Ιανουαρίου.

Παραδέχτηκε πάντως ότι παραμένει «πολλή δουλειά» στο πλαίσιο του Μνημονίου.

Ο κ. Τσακαλώτος χαιρέτισε μάλιστα την εξαγγελία του Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ότι με βάση τις νεότερες εκτιμήσεις τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους υπεραποδίδουν σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα μπορούν να μειώσουν την αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ κατά 25 μονάδες έως το 2060 – δηλαδή πέντε μονάδες καλύτερα από τους αρχικούς υπολογισμούς.

Διευκρίνισε πάντως όμως ότι αυτό δεν θα επηρεάσει τις αποφάσεις για τυχόν περαιτέρω ελάφρυνση.
Πηγή: skai.gr