Έντονη ανησυχία στο Eurogroup για τους τρεις ξένους συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ

Τη συνεχιζόμενη και έντονη ανησυχία σύσσωμου του Eurogroup για τη δικαστική περιπέτεια των τριών ξένων εμπειρογνωμόνων που συνεργάστηκαν με το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) και τώρα αντιμετωπίζουν κατηγορίες για απιστία, εξέφρασε ο πρόεδρος του σώματος Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ επισήμανε ότι ο προβληματισμός για τους τρεις εμπειρογνώμονες εκφράστηκε ανοιχτά στη σημερινή συνεδρίαση της ευρω-ομάδας, προσθέτοντας πως οι τρεις ειδικοί ήλθαν στην Ελλάδα προκειμένου να βοηθήσουν συμβουλευτικά και τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με την ελληνική Δικαιοσύνη.

Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι η υπόθεση θα λήξει το ταχύτερο δυνατό.

Παρά το «αγκάθι» των τριών εμπειρογνωμόνων, το Eurogroup ενέκρινε την τεχνική συμφωνία της Αθήνας με τους θεσμούς για την τρίτη αξιολόγηση, με τον κ. Ντάισελμπλουμ να αναφέρει ότι πλέον οι εταίροι αναμένουν τη νομοθέτηση όλων των προαπαιτούμενων έως τις αρχές του επόμενου έτους.

Θα ακολουθήσει τεχνική έκθεση των θεσμών ώστε να επιβεβαιωθεί πως η Αθήνα νομοθέτησε σωστά τα συμφωνηθέντα και στη συνέχεια, στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, θα δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στήριξης.

Το ύψος της δόσης δεν έχει ακόμα καθοριστεί, αν και προγενέστερες πληροφορίες τοποθετούσαν το ποσό στα 5 έως 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Άγνωστο παραμένει επίσης εάν το ποσό θα εκταμιευτεί τμηματικά, σε υποδόσεις.

Τη συμφωνία χαιρέτισε ο απερχόμενος πρόεδρος της ευρω-ομάδας Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ ο διάδοχός του, ο Πορτογάλος Μάριο Σεντένο, σημείωσε πως η ομαλή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος είναι ένα από τα ζητούμενα της επόμενης περιόδου.

Η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης ουσιαστικά επιτρέπει στην Αθήνα να δρομολογήσει τις τρεις εξόδους στις αγορές ομολόγων που σχεδιάζει να κάνει από τις αρχές του 2018 έως τη λήξη του Μνημονίου, που είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Αύγουστο.

Στόχος του νέου δανεισμού θα είναι να συμπληρώσει το δημοσιονομικό «μαξιλαράκι» 12 έως 15 δισεκατομμυρίων ευρώ που θέλει να φτιάξει η Αθήνα για να ομαλοποιήσει την έξοδο από το Μνημόνιο.

Εννέα δισεκ. ευρώ θα προέλθουν από τα δάνεια του προγράμματος, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα θα πρέπει να διασφαλιστούν από τις εκδόσεις ελληνικών ομολόγων.
Πηγή: skai.gr