Ρέγκλινγκ: Αποτελεσματικότερα του αναμενόμενου τα μέτρα για το χρέος

Αποτελεσματικότερα από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί έχουν αποδειχτεί τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που έχουν τεθεί σε εφαρμογή εδώ και περίπου δέκα μήνες, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, διευκρινίζοντας όμως ότι αυτό δεν θα επηρεάσει τις αποφάσεις για τυχόν περαιτέρω ελάφρυνση.

Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα μπορούν να μειώσουν την αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ κατά 25 μονάδες έως το 2060 – δηλαδή πέντε μονάδες καλύτερα από τους αρχικούς υπολογισμούς.

Παράλληλα, συνέχισε ο κ. Ρέγκλινγκ, με βάση τις νεότερες εκτιμήσεις το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους θα μειωθεί κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες. Σταθερή προϋπόθεση για όλα αυτά είναι η πλήρης υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί, διευκρίνισε ο επικεφαλής του ESM.

Παρά ταύτα, ο κ. Ρέγκλινγκ αρνήθηκε ότι η υπεραπόδοση των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης θα επηρεάσει αρνητικά την προοπτική βαθύτερης αναδιάρθρωσης στο μέλλον.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Ρέγκλινγκ παρέπεμψε στην περσινή απόφαση του Eurogroup ότι περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα εξεταστεί μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου, εφόσον κριθεί απαραίτητο και εάν η Αθήνα έχει τηρήσει τα συμφωνηθέντα.

Διευκρίνισε πως οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν με γνώμονα την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους που θα συνταχθεί προς το τέλος του προγράμματος.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να εκταμιεύσει τα 1,6 δισεκατομμύρια που έχει εγκρίνει επί της αρχής για το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα εάν δεν υπάρξει συμφωνία που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους.
Πηγή: skai.gr