Εγκρίθηκε στο Eurogroup η τεχνική συμφωνία για την τρίτη αξιολόγηση (upd)

Επικυρώθηκε από το Eurogroup η τεχνική συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση για την τρίτη αξιολόγηση.

Πλέον η Αθήνα θα πρέπει να νομοθετήσει τα συμφωνηθέντα προαπαιτούμενα. Τα περισσότερα νομοθετήματα αναμένεται να ψηφιστούν πριν τα Χριστούγεννα, όμως ένα τμήμα θα κατατεθεί στη Βουλή λίγες ημέρες μετά την αλλαγή του έτους.

Θα ακολουθήσει τεχνικός έλεγχος από τους θεσμούς θεσμών ώστε να πιστοποιηθεί ότι η ελληνική πλευρά υλοποίησε σωστά τη συμφωνία, και εφόσον δεν προκύψουν προβλήματα το Eurogroup και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα εγκρίνουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης στήριξης στις 22 Ιανουαρίου.

Το μέγεθος της επόμενης δόσης δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα. Προγενέστερες πληροφορίες τοποθετούσαν το μέγεθος της δόσης στα 5 έως 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Άγνωστο παραμένει επίσης εάν τα χρήματα θα δοθούν τμηματικά σε υποδόσεις. Η αποδέσμευση των χρημάτων αναμένεται να αρχίσει τέλη Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου.

Τη συμφωνία χαιρέτισε ο απερχόμενος πρόεδρος της ευρω-ομάδας Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ ο διάδοχός του, ο Πορτογάλος Μάριο Σεντένο, σημείωσε πως η ομαλή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος είναι ένα από τα ζητούμενα της επόμενης περιόδου.

Η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης ουσιαστικά επιτρέπει στην Αθήνα να δρομολογήσει τις τρεις εξόδους στις αγορές ομολόγων που σχεδιάζει να κάνει από τις αρχές του 2018 έως τη λήξη του Μνημονίου, που είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Αύγουστο.

Στόχος του νέου δανεισμού θα είναι να συμπληρώσει το δημοσιονομικό «μαξιλαράκι» 12 έως 15 δισεκατομμυρίων ευρώ που θέλει να φτιάξει η Αθήνα για να ομαλοποιήσει την έξοδο από το Μνημόνιο.

Εννέα δισεκ. ευρώ θα προέλθουν από τα δάνεια του προγράμματος, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα θα πρέπει να διασφαλιστούν από τις εκδόσεις ελληνικών ομολόγων.
Πηγή: skai.gr