Πορτογαλία, Σλοβακία, Λετονία και Λουξεμβούργο διεκδικούν την προεδρία του Eurogroup

Οι υπουργοί Οικονομικών της Πορτογαλίας, της Σλοβακίας, της Λετονίας και του Λουξεμβούργου είναι οι υποψήφιοι για να διαδεχτούν τον Γερούν Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup.

Η ψηφοφορία για την εκλογή του νέου προέδρου θα λάβει χώρα την ερχόμενη Δευτέρα.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ θα αφήσει τη θέση του στις 13 Ιανουαρίου, έχοντας ολοκληρώσει δύο δύσκολες θητείες από το 2012. Υπό την ηγεσία του οι 19 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης χειρίστηκαν το δεύτερο και το τρίτο Μνημόνιο για την Ελλάδα, την κατάρρευση των τραπεζών στην Κύπρο και την παροχή βοήθειας σε Ιρλανδία και Πορτογαλία.

Το πιθανότερο είναι ότι η προεδρία του Eurogroup θα ανατεθεί σε κεντροαριστερό πολιτικό, ώστε να διατηρηθούν οι ισορροπίες στις Βρυξέλλες, όπου η κεντροδεξιά ήδη ελέγχει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Οι υποψήφιοι

Φαβορί φαντάζει ο σοσιαλιστής πορτογάλος ΥΠΟΙΚ Μάριο Σεντένο, ο οποίος απολαμβάνει τη στήριξη της Ιταλίας. Ο ιταλός ομόλογός του Πιέρ Κάρλο Πάντοαν σχεδίαζε αρχικά να θέσει ο ίδιος υποψηφιότητα όμως τελικά αποφάσισε να μην το πράξει λόγω φόβων ότι δεν θα επανεκλεγεί στις ιταλικές εκλογές του ερχόμενου έτους.

Όσον αφορά τον υπουργό Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Πιέρ Γκραμέγκνα, πριν λίγες εβδομάδες θεωρούνταν ο επικρατέστερος εν δυνάμει υποψήφιος όμως έχει χάσει λίγο από τη λάμψη του τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Πέτερ Καζιμίρ είναι μεν κεντροαριστερός αλλά απολαμβάνει πολύ μικρή στήριξη από την ευρωπαϊκή πολιτική του «οικογένεια». Στον αντίποδα ωστόσο απολαμβάνει τον σεβασμό του γερμανικού μπλοκ στο Eurogroup λόγω της στήριξης που έχει δώσει σε πολιτικές δημοσιονομικής λιτότητας.

Η λετονή ΥΠΟΙΚ Ντάνα Ρειζνίτσε-Οζόλα είναι η μοναδική γυναίκα υποψήφιος για την προεδρία του Eurogroup και «πρέσβειρα» της κεντροδεξιάς. Είναι πρωταθλήτρια σκακίστρια και μολονότι κατέχει το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών ήταν αντίθετη στην ένταξη της χώρας της στην ευρωζώνη.
Πηγή: skai.gr