Επιβεβαίωσε τη μείωση του αφορολόγητου από το 2019 ο Τζανακόπουλος

Επιβεβαίωσε σήμερα μέσω του ΣΚΑΪ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τα σενάρια που συζητούνται στις συνομιλίες με τους θεσμούς, να εφαρμοστεί ένα χρόνο νωρίτερα, δηλαδή από 1-1-19, η μείωση του αφορολογήτου. Πρόσθεσε όμως ότι με βάση τον ψηφισμένο νόμο, αυτό θα γίνει μόνο εάν η πρόβλεψη είναι για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% το 2018 και όχι 3,5%.

Ο κ. Τζανακόπουλος εκτίμησε πως υπάρχει πιθανότητα να καταλήξουμε σε τεχνική συμφωνία έως το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου. Πρόσθεσε πως, σε κάθε περίπτωση, τον Ιανουάριο, θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της τρίτης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχέδιο της τεχνικής συμφωνίας που συζητείται μεταξύ θεσμών - κυβέρνησης, περιλαμβάνεται και η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές, έως τον Μάρτιο του 2018, εξέλιξη που θα επιτρέψει και την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ. Επιπλέον στο κείμενο προβλέπεται και ξεπάγωμα των πλειστηριασμών προς το Δημόσιο. 

Κατά τη διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής των θεσμών ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναμένεται να ζητήσει την παράταση της εξαίρεσης από τον αυξημένο ΦΠΑ 24% για ένα ακόμη έτος, για τα νησιά του Αιγαίου που πλήττονται από την προσφυγική κρίση.

Σημειώνεται ότι οι συζητήσεις κυβέρνησης - θεσμών επικεντρώνονται το πρωί στις 09:30 στον Τομέα της Υγείας, το μεσημέρι στις 14.30 σε ζητήματα που αφορούν την Δικαιοσύνη και στις 15:00 Χρηματοπιστωτικά ζητήματα - Αναπτυξιακή τράπεζα ενώ το απόγευμα 18:00 θα τεθούν Δημοσιονομικά και Φορολογική πολιτική.

Πηγή: skai.gr