Προ των πυλών η πώληση του 40% των λιγνιτικών σταθμών της ΔΕΗ

Ένα βήμα πριν την τελική συμφωνία για την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, βρίσκονται κυβέρνηση και θεσμοί.

Μετά τη σημερινή συνάντηση, ο υπουργός ενέργειας Γιώργος Σταθάκης εκτίμησε ότι έχει επιτευχθεί «μεγάλη πρόοδος», αποκαλύπτοντας ότι έχει κλείσει το πλαίσιο της συμφωνίας, ενώ απομένει να διευκρινιστεί το χρονοδιάγραμμα και ο οδικός χάρτης για την πώληση.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι παραμένει σε ισχύ το χρονικό ορόσημο για ολοκλήρωση της πώλησης την 1η Ιουνίου του 2018.

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, η συμφωνία θα διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας στους λιγνιτικούς σταθμούς, ενώ παράλληλα συζητούνται και τα αντισταθμιστικά που έχουν ζητηθεί από την Ελλάδα, με παράταση των ωρών λειτουργίας για δύο εργοστάσια της ΔΕΗ (Αμύναταιο, Καρδιά) στις 32.000 ώρες, καθώς οι μονάδες αυτές προβλέπεται να κλείσουν νωρίτερα για περιβαλλοντικούς λόγους.

Επιπλέον, στην συμφωνία θα περιλαμβάνεται και ρύθμιση για τις δημοπρασίες ενέργειας (ΝΟΜΕ), μείωση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων, ανάλογα με την πρόοδο της από-επένδυσης.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Σταθάκης, οι Θεσμοί έθεσαν επί τάπητος και την κατάργηση της λεγόμενης χρέωσης προμηθευτή η οποία, όπως είπε, θα αντικατασταθεί με άλλη διαδικασία στο πλαίσιο της εφαρμογής της μεταρρύθμισης της αγοράς.

Για το θέμα της ΔΕΠΑ (φυσικό αέριο) και του ανοίγματος αγοράς αερίου, οι θεσμοί άκουσαν την ελληνική πρόταση και η οποία και θα συζητηθεί έως το τέλος της εβδομάδας.

Η επόμενη συνάντηση είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή.
Πηγή: skai.gr