EWG: Στόχος να κλείσει η αξιολόγηση στις 22 Ιανουαρίου

Πηγή της Ε.Ε. τόνισε το βράδυ της Δευτέρας, ότι στόχος είναι η τελική συμφωνία -για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης- να επικυρωθεί στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, εφόσον έχουν νομοθετηθεί όλα τα προαπαιτούμενα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μετά την ολοκλήρωση του EuroWorking Group, όλες οι πλευρές εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών (Staff Level Agreement) είναι εφικτή μέχρι το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

Τα ζητήματα που αφορούν την ενέργεια θα βρεθούν στο επίκεντρο των συναντήσεων των επικεφαλής των θεσμών με την ελληνική πλευρά σήμερα Τρίτη.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων διαμορφώνεται ως εξής:

10.30 Εναρκτήρια συνάντηση
12:00 Ενέργεια.

Τα σημαντικά μέτωπα που απομένουν για το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης είναι τα εξής:

Ελληνικό,
ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί,
κοινωνικά επιδόματα,
ενεργειακά.

Σχετικά με τα ενεργειακά, η ελληνική πλευρά φέρεται
να έχει αποδεχτεί την αποεπένδυση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ κάτι που θα γίνει με την πώληση δύο μονάδων στη Μεγαλόπολη και ενδεχομένως και των μονάδων στη Φλώρινα.

Αυτό που θα διαπραγματευθεί η ελληνική πλευρά είναι η αναβολή του market test για τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους, η παράταση ζωής των μονάδων σε Αμύνταιο και Καρδιά, αλλά και η μείωση των ποσοτήτων λιγνίτη και υδροηλεκτρικής ισχύος που θα πρέπει να παραχωρηθούν σε τρίτους μέσω των δημοπρασιών. 
Πηγή: skai.gr