Bloomberg: Στη μαύρη λίστα φορο-παραδείσων της ΕΕ μπορεί να μπει η Τουρκία

Στη «μαύρη λίστα» χωρών που λειτουργούν ως φορολογικοί παράδεισοι ενδέχεται να προσθέσει την Τουρκία η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg, κίνηση που θα μπορούσε να επιδεινώσει περαιτέρω τις τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στο μπλοκ και στην Άγκυρα.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η κοινοτική επιτροπή που έχει αναλάβει την κατάρτιση της λίστας συμπέρανε ότι η Τουρκία δεν έχει πράξει αρκετά ώστε να αντιμετωπίσει την έλλειψη διαφάνειας και να καταργήσει υπερβολικά ευνοϊκά φορολογικά καθεστώτα.

Οι συστάσεις της επιτροπής θα παρουσιαστών στους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ στις 5 Δεκεμβρίου.

Τυχόν ένταξη της Τουρκίας στη λίστα θα μπορούσε να πλήξει σοβαρά τη φήμη της χώρας και να οδηγήσει σε μείωση των επενδύσεων από ευρωπαϊκές εταιρείες.

Μάλιστα, η ΕΕ δεν έχει ακόμα αποκλείσει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στα κράτη που δεν θα συνεργάζονται φορολογικά, αν και τα κράτη-μέλη παραμένουν διχασμένα ως προς την ανάγκη ποινών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη δρομολογήσει την περιστολή της προενταξιακής οικονομικής βοήθειας που προσφέρει στην Τουρκία, καθώς στο προσχέδιο του κοινοτικού προϋπολογισμού για το 2018 τα κονδύλια για την Άγκυρα έχουν «κοπεί» κατά 105 εκατομμύρια ευρώ, ενώ 70 ακόμα εκατομμύρια «πάγωσαν» μπαίνοντας σε εφεδρεία.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με παλαιότερο ρεπορτάζ του Bloomberg, η Γερμανία έχει ζητήσει από μεγάλους επενδυτικούς θεσμούς όπως η κρατική επενδυτική τράπεζα KfW και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να περικόψουν τη ροή πόρων προς την Τουρκία.

Οι σχέσεις ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Άγκυρα επιδεινώθηκε απότομα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου στη γείτονα χώρα.

Ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν έχει κατηγορήσει ευρωπαϊκές χώρες για «ναζιστικές πρακτικές» και για υπόθαλψη πραξικοπηματιών, ενώ αντίθετα η ΕΕ έχει εκφράσει ανησυχίες για υποβάθμιση βασικών ελευθεριών στην Τουρκία.
Πηγή: skai.gr