Κλείσιμο

S&P: Σοβαρό ενδεχόμενο νέας αθέτησης πληρωμών από τη Βενεζουέλα

Το καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας της Βενεζουέλας επιβεβαίωσε την Πέμπτη και ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P Global Rating, επισημαίνοντας την αδυναμία του Καράκας να καταβάλει δύο πληρωμές, την ώρα που το βιοτικό επίπεδο των Βενεζουελάνων επιβεβαιώνεται διαρκώς.

«Η Βενεζουέλα έχασε δύο πληρωμές 237 εκατ. δολαρίων για ομόλογα λήξης 2025 και 2026, αδυνατώντας να πληρώσει ακόμα και μετά τη χορήγηση περιόδου χάριτος 30 ημερών» ανακοίνωσε την Πέμπτη ο οίκος αξιολόγησης.

Μάλιστα, ο S&P τονίζει ότι «υπάρχει μία στις δύο πιθανότητες η Βενεζουέλα να βρεθεί αντιμέτωπη με νέα αθέτηση (πληρωμών του χρέους της) εντός των τριών επόμενων μηνών».

«Μια χρεοκοπία δεν επηρεάζει μόνο την κυβέρνηση, αλλά και τον λαό, για τον οποίο αυτό θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερο, διότι μιλάμε για έναν ευπαθή πληθυσμό», που ήδη υποφέρει από σοβαρή έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων, λόγω της έλλειψης πόρων για την εισαγωγή τους επισήμανε ένας  οικονομολόγος.

Οι προειδοποιήσεις των οίκων αξιολόγησης διαδέχονται η μία την άλλη, από τότε που ο S&P και ο Fitch κήρυξαν σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας τη Βενεζουέλα και την κρατική πετρελαϊκή της εταιρία PDVSA. Η ειδική επιτροπή της διεθνούς ένωσης συμφωνιών ανταλλαγής και παραγώγων (ISDA) επίσης επιβεβαίωσε την αθέτηση καταβολής τριών πληρωμών από την PDVSA.

Την ίδια ώρα, η Βενεζουέλα και η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Petroleos de Venezuela SA, ή PDVSA, αναζητούν νέα κεφάλαια καθώς η χώρα προσπαθεί να αναχρηματοδοτήσει χρέος ύψους 60 δισεκ. δολαρίων υπό το βάρος των αμερικανικών κυρώσεων. Οι κυρώσεις επηρεάζουν κυρίως την καθημερινή κίνηση πληρωμών, καθότι οι τράπεζες αρνούνται να δεχθούν δολάρια από την Βενεζουέλα και την PDVSA.

Η λατινοαμερικανική χώρα έχει δεχθεί πλήγμα από τη βουτιά της τιμής του πετρελαίου που της έχει στερήσει ρευστότητα. Ο Νίκολας Μαδούρο επιμένει ότι η χώρα του δεν έχει χρεοκοπήσει, και εκδίδει πληθωριστικό χρήμα, χωρίς αντίκρισμα για την καθημερινή ζωή των Βενεζουελάνων. 

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr