Συμφωνία στη βρετανική κυβέρνηση για αυξημένη οικονομική προσφορά προς ΕΕ

Η Τερέζα Μέι φέρεται να εξασφάλισε τη στήριξη των κορυφαίων υπουργών της που θεωρούνται υποστηρικτές ενός «σκληρού» Brexit για διπλασιασμό της οικονομικής προσφοράς της Βρετανίας προς την ΕΕ ως προς το διακανονισμό του Brexit.

Στο κλειστό δεκαμελές υπουργικό συμβούλιο που χειρίζεται υποθέσεις του Brexit, το οποίο συνήλθε αργά το βράδυ της Δευτέρας και διήρκεσε δύο ώρες, η κα Μέι πιστεύεται ότι πρότεινε αναγνώριση από τη Βρετανία μελλοντικών οικονομικών υποχρεώσεων έναντι της ΕΕ που συνίστανται σε ένα ποσό γύρω στα 20 δισεκατομμύρια λίρες.

Πρόκειται για ποσό επιπλέον των περίπου 20 δισεκατομμυρίων λιρών που η Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να καταβάλλει στην ΕΕ με την ομιλία της Φλωρεντίας έναντι υποχρεώσεων στον τρέχοντα κοινοτικό προϋπολογισμό.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον και ο Υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ, πρωτεργάτες της εκστρατείας υπέρ του Brexit και πιο ένθερμοι υποστηρικτές μίας «καθαρής» εξόδου από την ΕΕ, φέρονται να δέχθηκαν την πρόταση Μέι, αν και υπό όρους.

Συγκεκριμένα οι δύο Βρετανοί υπουργοί ζητούν να διευκρινίσει πρώτα η ΕΕ τι θα προσφέρει στη Βρετανία στο πλαίσιο της συμφωνίας για το Brexit ως αντάλλαγμα για αυτή τη συνολική προσφορά των περίπου 40 δισεκατομμυρίων λιρών.

Το θέμα του κόστους του «διαζυγίου» αποτελεί βασικό εμπόδιο στην πρόοδο των συνομιλιών μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έχει ζητήσει πρόοδο έως τις αρχές Δεκεμβρίου προκειμένου να δοθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του ίδιου μήνα το πράσινο φως για έναρξη της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων.

Η κα Μέι θα παρουσιάσει στον κ. Τουσκ την ανανεωμένη βρετανική οικονομική προσφορά σε συνάντηση την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Πάντως, βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος από την πιο σκληρή πτέρυγα υπέρ του Brexit, όπως ο Τζέικομπ Ρις-Μογκ, κάλεσαν χθες το βράδυ την Τερέζα Μέι να εκμεταλλευτεί την πολιτική αβεβαιότητα στη Γερμανία πιέζοντας για μία καλή μελλοντική εμπορική συμφωνία με το χαμηλότερο δυνατό άμεσο οικονομικό κόστος για τη Βρετανία.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός