Κλείσιμο

Ντράγκι: Έμπιστο μέλος της ΕΚΤ ο Στουρνάρας

Σε δήλωση στήριξης του Γιάννη Στουρνάρα προέβη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, στον απόηχο των πληροφοριών ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας ερευνάται από εισαγγελέα διαφθοράς για φερόμενη διαρροή εσωτερικής λογιστικής έκθεσης.

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κ. Ντράγκι είπε ότι ο κ. Στουρνάρας είναι «έμπιστο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» και «έχει εργαστεί σκληρά για το καλό της Ελλάδας». Δεν θέλησε να αναφερθεί συγκεκριμένα στην έρευνα, λέγοντας ότι δεν έχει «συγκεκριμένα σχόλια».

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ αναφέρθηκε εκτενώς στις ελληνικές τράπεζες, σημειώνοντας πως έχουν πετύχει μεγάλη κεφαλαιακή επάρκεια και βρίσκονται σε «σταθερό» έδαφος. Συνάμα όμως προειδοποίησε ότι πρέπει να «σταθεροποιήσουν την κατάσταση» όσον αφορά τη χρηματοδότησή τους, πρωτίστως λόγω των μη εξυπηρετούμενων δανείων που βαραίνουν τα χαρτοφυλάκιά τους.

Ο κ. Ντράγκι χαρακτήρισε τα κόκκινα δάνεια ως «το πιο κρίσιμο πρόβλημα» που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ελληνικές τράπεζες, επισημαίνοντας την ανάγκη μείωσής τους μέσω της λειτουργίας της αγοράς.

Επισήμανε πάντως ότι οι Αρχές έχουν θεσμοθετήσει αρκετές κοινωνικές προστασίες ώστε ο όγκος των προβληματικών δανείων να μειωθεί, ακόμα και με αυξημένο ρυθμό, τους επόμενους μήνες.

Ένα ακόμα πρόβλημα, είπε, είναι το ύψος των καταθέσεων, οι οποίες έχουν μεν ανακάμψει όμως ακόμα απέχουν από τα προ-κρίσης επίπεδα.

Ο κ. Ντράγκι εμφανίστηκε θετικός
για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, λέγοντας ότι η ΕΚΤ διαπιστώνει βελτίωση σε όλους τους μεγάλους δείκτες, όπως η οικονομική δραστηριότητα και η ανεργία.

Τόνισε ότι σε αυτό έχει συμβάλει η υλοποίηση των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί για την τρίτη αξιολόγηση, μέτρα που ήδη έχουν αρχίσει να «αποδίδουν καρπούς».

Όλα αυτά έχουν βελτιώσει και την εικόνα τους ελληνικού χρέους στις αγορές, είπε ο κ. Ντράγκι, προσθέτοντας ότι αυτό έχει επηρεάσει θετικά και το ενδιαφέρον των επενδυτών για συμμετοχή στην ανταλλαγή ομολόγων ύψους, σχεδόν 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, που έχει αρχίσει η Αθήνα.
Πηγή: skai.gr