Λογιστές ΕΕ: Μερικώς πετυχημένα και με αδυναμίες τα Μνημόνια για την Ελλάδα

Τα προγράμματα στήριξης της Ελλάδας απέτρεψαν μεν την πτώχευση της χώρας μας και επέτρεψαν την προώθηση μεταρρυθμίσεων, όμως έπασχαν από αρκετές αδυναμίες και εν τέλει έχουν αποδειχτεί μόνο μερικώς επιτυχημένα.

Αυτό είναι το πόρισμα της υπηρεσίας λογιστικού ελέγχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αξιολόγησε τις επιδόσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην υλοποίηση των δύο πρώτων Μνημονίων και στον σχεδιασμό του τρίτου, που δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

Οι ελεγκτές επισημαίνουν ότι τα Μνημόνια είχαν μεν ως αποτέλεσμα βελτίωση της δημοσιονομικής ισορροπίας κατά 17% του ΑΕΠ έως το 2015, όμως στον αντίποδα η πτώση της οικονομικής δραστηριότητας συνέβαλε σε σταθερή αύξηση της αναλογίας του χρέους προς το ΑΕΠ.

Με αυτά τα δεδομένα, η Ελλάδα παραμένει ανήμπορη να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της μέσω των αγορών και χρειάζεται ακόμα εξωτερικό δανεισμό, καθώς τα προγράμματα δεν διασφάλισαν την επάνοδο της χώρας μας στις αγορές.

Συνολικά, συγκεκριμένοι στόχοι των Μνημονίων επετεύχθησαν μόνο εν μέρει και τα προγράμματα επέτρεψαν στην Ελλάδα να ανακάμψει μόνο «σε περιορισμένο βαθμό».

Οι λογιστές επικρίνουν επίσης τον σχεδιασμό μέτρων που ελήφθησαν στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι ορισμένα «δεν ήταν επαρκώς αιτιολογημένα», ενώ σε άλλες περιπτώσεις η Κομισιόν δεν συνυπολόγισε την δυνατότητα των ελληνικών Αρχών να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα.

Συνεπώς τα χρονοδιαγράμματα εφαρμογής και το εύρος κάποιων μέτρων δεν ήταν προσαρμοσμένα στις ελληνικές ανάγκες και δυνατότητες.

Η ελεγκτική υπηρεσία υπογραμμίζει ότι η Επιτροπή δεν είχε πρότερη εμπειρία στην διαχείριση τέτοιων διαδικασιών, απειρία που οδήγησε σε έλλειψη προτεραιοτήτων ένταξης των μνημονιακών απαιτήσεων σε μία ευρύτερη στρατηγική για την Ελλάδα.

Η μελέτη των λογιστών της ΕΕ καλύπτει μόνο τη δράση της Κομισιόν. Οι ελεγκτές προσπάθησαν να ελέγξουν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που επίσης ανήκει στην τρόικα, όπως η Φρανκφούρτη τους απάντησε ότι δεν έχουν δικαιοδοσία πάνω της.
Πηγή: skai.gr