Χουλιαράκης: Έχουμε το πιο αξιόπιστο αφήγημα εξόδου από την κρίση

«Δεν υπάρχει πιο συνεκτικό, πειστικό και αξιόπιστο αφήγημα οικονομικής ανάκαμψης και εξόδου από την κρίση από το δικό μας», δήλωσε σήμερα στη Βουλή ο Γιώργος Χουλιαράκης, σε μία εμφανή προσπάθεια να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις που προκάλεσε η πρόσφατη δήλωσή του περί συνειδητής υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης.

Επιχειρώντας να «χρυσώσει το χάπι», υποστήριξε ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι η φορολόγηση είναι μεγάλη και για αυτό υπόσχεται να προχωρήσει μεσοπρόθεσμα στη μείωση των φορολογικών συντελεστών.

«Η δημοσιονομική προσαρμογή ήταν αναγκαία. Έχει κόστος, γιατί σε υποχρεώνει να αυξήσεις τους φόρους και να μειώσεις τις δαπάνες. Δεν υπάρχουν θαύματα κι εύκολες λύσεις. Η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα (σ.σ. ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ) είναι η ταχύτητα προσαρμογής – η δική μας είναι πιο ήπια και έχει πιο δίκαιη κατανομή του βάρους. Προσπαθήσαμε να προστατέψουμε τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα».

Μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για τον απολογισμό του κράτους για το 2015, χαρακτήρισε «αναπόφευκτη» τη δημοσιονομική προσαρμογή που έγινε το 2015, αποδίδοντάς τη στη λανθασμένη οικονομική πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Προσπαθώντας δε να αποκρούσει τις αιτιάσεις περί επίτευξης στόχων μέσω της επιπλέον λιτότητας, ισχυρίστηκε ότι η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων ήταν αποτέλεσμα της αναθεώρησης των στόχων σε πιο ρεαλιστικούς.

Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, δήλωσε επίσης ανοιχτός – τουλάχιστον θεωρητικά – σε μία διευρυμένη πολιτική συζήτηση που θα περιλαμβάνει εκτός από τις αστοχίες των δύο πρώτων Μνημονίων και τα αίτια που οδήγησαν στην ένταξη της χώρας σε αυτά και το πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή την εποχή Γιάνη Βαρουφάκη.
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά