Από υπερφορολόγηση και περικοπές συντάξεων το κοινωνικό μέρισμα

Η υπερφορολόγηση οι μεγάλες περικοπές συντάξεων αλλά και η στάση πληρωμών από το Δημόσιο οδήγησαν για δεύτερο χρόνο σε υπερπλεόνασμα, από το οποίο ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες ότι θα μοιράσει κοινωνικό μέρισμα 1,4 δισ. ευρώ.

Ενώ ο στόχος του προγράμματος ήταν για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ, τελικά αυτό αναμένεται να πλησιάσει το 3% του ΑΕΠ. Το υπερπλεόνασμα αναμένεται να φτάσει στο 1,05% του ΑΕΠ ή τα 1,9 δισ. ευρώ. Από αυτό, το 1,4 δισ. ευρώ θα δοθούν ως κοινωνικό μέρισμα και τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ θα διατηρηθούν ως «μαξιλάρι» ασφαλείας, σε περίπτωση που η τελική εκτίμηση από τη Eurostat τον προσεχή Απρίλιο είναι χαμηλότερη.

Με εισοδηματικά, περιουσιακά και οικογενειακά κριτήρια το μέρισμα

Αναλυτικά στο σύνολο έχουμε 1,4 δις ευρώ και έχουμε ένα μαξιλάρι 800 περίπου εκατ. Ευρώ από τα 2,2 δις που είναι το υπερπλεόνασμα.

Η επιστροφή της παράνομης παρακράτησης συντάξεων είναι 315 εκατ. Ευρώ με τους συνταξιούχους να αναφέρουν προς την κυβέρνηση πως τα ποσά είναι αρκετά μεγαλύτερα καθώς η παρακράτηση έχει ξεκινήσει νωρίτερα από τους κρατικούς υπολογισμούς.

Ο Πρωθυπουργός εχθές σημείωσε πως ένα ποσό της τάξης των 360 εκατ. Ευρώ θα δοθεί στην ΔΕΗ προκειμένου να καλυφθεί το «κενό» των ΥΚΩ και να μην υπάρξει περαιτέρω αύξηση στα τιμολόγια.
Τελικώς προς 3,4 εκατ. Πολίτες θα δοθεί ένα ποσό 720 εκατ. Ευρώ.

Τι έχει συμβεί για να φτάσουμε στο «υπερπλεόνασμα»

Η Κυβέρνηση πριν φτάσει στο «υπερπλεόνασμα» στα πλαίσια του τρίτου μνημονίου έχει φέρει μέτρα 7 και πλέον δις για την τριετία 2015 – 2017. Την τρέχουσα χρονιά τα μέτρα φθάνουν τα 2,7 δις ευρώ. Ανάμεσα σε αυτά τα μέτρα είναι και η μείωση του αφορολογήτου και η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Αξίζει να σημειωθεί πως το τελευταίο διάστημα έχει υπάρξει ευρεία αλλαγή των συντελεστών ΦΠΑκαι των ειδικών φόρων κατανάλωσης.


Πηγή: skai.gr