Οι εταίροι πιέζουν για αυτόφωρο σε όσους εμποδίζουν πλειστηριασμούς

Πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει άμεσα τροπολογία στη Βουλή που θα προβλέπει αυτόφωρη διαδικασία για όποιον παρεμποδίζει τη διενέργεια πλειστηριασμών ζήτησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εταίροι στην τηλεδιάσκεψη του Euro-working Group που έλαβε χώρα τη Δευτέρα.

Οι εταίροι επισήμαναν πως πρέπει να δοθεί άμεσα λύση στο θέμα των πλειστηριασμών ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων που βαραίνουν τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

Μήνυμα πως η Αθήνα είναι έτοιμη να δεχτεί τα αιτήματα των εταίρων έστειλαν νωρίτερα, σε κοινή δήλωσή τους, οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, διαβεβαιώνοντας πως οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων θα αρχίσουν στις 29 Νοεμβρίου.

Επισήμαναν δεν ότι άμεσα θα τεθούν σε εφαρμογή νομοθετικές ρυθμίσεις για αυτεπάγγελτες διώξεις σε όσους μπλοκάρουν διαδικασίες, ενώ δεσμεύτηκαν ότι τα μέτρα ασφαλείας στα ειρηνοδικεία θα αυξηθούν.

Οι συμβολαιογράφοι, που έχουν αποφασίσει αποχή από τους πλειστηριασμούς έως το τέλος του έτους, θα έχουν νέα συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή την προσεχή Τετάρτη.

Στο επίκεντρο του Euro-working Group βρίσκεται και η πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες έως τώρα έχει ολοκληρωθεί μόνο το 25% των 101 δράσεων, κι ενώ σε δύο εβδομάδες επιστρέφουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών.

Οι θεσμοί πιέζουν για ολοκλήρωση των 75 προαπαιτούμενων που εκκρεμούν, καθώς διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος καθυστέρησης της αξιολόγησης με συνέπειες για την ελληνική οικονομία.
Πηγή: skai.gr