Κλείσιμο

Bloomberg: Επενδύσεις 11 δισεκ. έχουν παγώσει στην Ελλάδα

Ερωτήματα για την ικανότητα της Ελλάδας να προσελκύσει τις επενδύσεις που έχει ανάγκη ώστε να ανακάμψει οικονομικά εγείρει το «πάγωμα» των επενδύσεων στις Σκουριές και στο Ελληνικό, όπως σημειώνει σε τηλεγράφημά του το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg.

Το Bloomberg επισημαίνει ότι πρόκειται για έργα 11 δισεκατομμυρίων ευρώ, δύο από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα, όμως έχουν μπλοκάρει λόγω γραφειοκρατικών και νομικών κωλυμάτων.

Η ανάδοχος εταιρεία για το Ελληνικό, Lamda Development, ανακοίνωσε νωρίτερα πως η επένδυση δεν είναι δυνατόν να ευοδωθεί λόγω των συνεχών ανατροπών και εμποδίων που προβάλλουν η κυβέρνηση και το υπουργείο Πολιτισμού.

Ένα μεγάλο «αγκάθι» είναι οι 16 όροι που επιβλήθηκαν με υπουργική απόφαση στο σχέδιο ανάπτυξης, με την εταιρεία να καταγγέλλει διάρρηξη του αναγκαίου κλίματος εμπιστοσύνης.

Ένα ακόμα ζήτημα είναι η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού για κήρυξη νέου αρχαιολογικού χώρου. Ο επενδυτής ξεκαθάρισε ότι η αρχική οριοθέτηση αφορούσε μόνο στην περιοχή του Αγίου Κοσμά, ενώ η νέα απόφαση ελήφθη παρά το γεγονός ότι «δεν προέκυψε κανένα νέο εύρημα».

Στις Σκουρίες, η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός προσέφυγε εκ νέου στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τις άδειες που δεν εκδίδει το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ έχει θέσει τις εγκαταστάσεις εξόρυξης χρυσού σε καθεστώς συντήρησης.

Η κυβέρνηση έχει οδηγήσει την αντιπαράθεση με την μητρική εταιρεία Eldorado Gold σε διαιτησία, με την πρόοδο να είναι όμως πολύ αργή.

Το Ελληνικό είναι ένα μία από τις ιδιωτικοποιήσεις-ορόσημα των Μνημονίων, έχοντας ενταχθεί στο πρόγραμμα ήδη από το 2010. Η παραχώρηση, θεωρητικά, έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το 2014.
Πηγή: skai.gr