Η Κομισιόν έκοψε κατά μισή μονάδα τις προβλέψεις για ανάπτυξη στην Ελλάδα

Σε βαθιά προς το χειρότερο αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη που θα πετύχει φέτος η Ελλάδα προέβη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στις φθινοπωρινές προβλέψεις, που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, η Κομισιόν υπολογίζει πως το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος κατά 1,6%, «κόβοντας» κατά μισή μονάδα τις εαρινές της προβλέψεις, όπου έκανε λόγο για ανάπτυξη 2,1%.

Η αρνητική εξέλιξη για τη χώρα μας έρχεται τη στιγμή που η ανάκαμψη της ευρωζώνης επιταχύνεται. Οι Βρυξέλλες εκτιμούν πλέον ότι η οικονομία του 19μελούς μπλοκ θα ενισχυθεί κατά 2,2% φέτος, που θα είναι το υψηλότερο ποσοστό σε βάθος δεκαετίας.

Η ανάπτυξη στην Ελλάδα αναμένεται να ανακάμψει την ακόλουθη διετία, με την Επιτροπή να υπολογίζει ότι η οικονομία θα αυξηθεί κατά 2,5% τόσο το 2018 όσο και το 2019. Τις ίδιες χρονιές η χώρα μας προβλέπεται ότι θα πετύχει τους ψηλούς στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ.

Ένα στοιχείο που ξεχωρίζει στις νεότερες εκτιμήσεις της Κομισιόν είναι η αναθεώρηση προς τα κάτω των προσδοκιών για την ιδιωτική κατανάλωση, που υπονοεί ότι τα φορολογικά βάρη που έχουν επωμιστεί τα νοικοκυριά αποθαρρύνουν την κίνηση του χρήματος στην πραγματική οικονομία.

Την άνοιξη η Κομισιόν προέβλεπε ότι φέτος και το επόμενο έτος η ιδιωτική κατανάλωση θα αυξανόταν κατά 1,4% ετησίως, όμως πλέον εκτιμά ότι φέτος η αύξηση θα ανέλθει μόνο σε 0,9% και του χρόνου σε 1,2%.

Επί τα χείρω αναθεωρήθηκε και ο όγκος των νέων επενδύσεων, που υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν κατά 5,1% φέτος, δηλαδή 1,2 μονάδες χειρότερα σε σχέση με τις εαρινές προβλέψεις.

Οι αργοί ρυθμοί τόνωσης των επενδύσεων είναι μία από τις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας. Ο πάγιος σχηματισμός κεφαλαίου πέρυσι ισοδυναμούσε με το 11,6% του ΑΕΠ, τη στιγμή που θεσμοί που ασχολούνται με την κινητοποίηση της ιδιωτικής οικονομίας, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, έχουν επισημάνει ότι το ποσοστό θα πρέπει να φτάσει στο 20%.
Πηγή: skai.gr