Μικρή υποχώρηση της ανεργίας κατά τον τουριστικό Αύγουστο

Μικρή υποχώρηση, κατά 0,3 μονάδες, καταγράφηκε στην ανεργία τον Αύγουστο, με την αγορά εργασίας να ωφελείται από τον τουρισμό, αν και αυτά τα κέρδη μπορεί να αποδειχτούν πρόσκαιρα εάν οι θέσεις που δημιουργήθηκαν αποδειχθούν εποχικές από τα στοιχεία της «ΕΡΓΑΝΗΣ».

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η ανεργία τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού διαμορφώθηκε στο 20,6%, έναντι του αναθεωρημένου 20,9% που καταγράφηκε τον Ιούλιο, και 0,6 μονάδες καλύτερα από τον Ιούνιο.

Η πτώση της ανεργίας ήταν σαφώς μεγαλύτερη σε ετήσια βάση, καθώς τον περσινό Αύγουστο το ποσοστό ήταν 23,4%.

Σε σχέση με τον Ιούλιο οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν κατά 6.549 ανθρώπους, όμως οι οικονομικά μη ενεργοί αυξήθηκαν κατά σχεδόν 7.500, σε μία ένδειξη των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, όπου οι άνθρωποι που για οποιονδήποτε λόγο βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας ξεπερνούν τα 3,23 εκατομμύρια.

Σημαντική πτώση διαπιστώθηκε και στην νεανική ανεργία, η οποία διαμορφώθηκε στο 40,2%, μειωμένη κατά πέντε μονάδες σε σχέση με τον περσινό Αύγουστο.

Πτώση της ανεργίας παρατηρήθηκε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες σε βάθος 12μήνου.

Η ομάδα όπου το ποσοστό παραμένει υψηλότερο σε σχέση με το απόγειο της κρίσης, το 2012, είναι οι 55 έως 64 ετών, όπου τον φετινό Αύγουστο η ανεργία διαμορφώθηκε στο 16,8% ενώ προ πενταετίας ήταν 14,2%.
Πηγή: skai.gr