Apple: Είμαστε οι μεγαλύτεροι φορολογούμενοι στον κόσμο & τα πληρώνουμε όλα

«H Apple πιστεύει ότι κάθε επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να πληρώνει τους φόρους της και, ως οι μεγαλύτεροι φορολογούμενοι στον κόσμο, πληρώνουμε κάθε δολάριο που οφείλουμε σε κάθε χώρα με δραστηριότητα», απαντά η εταιρεία από την Καλιφόρνια, στον απόηχο των Paradise Papers.

Σύμφωνα με την ICIJ η κατασκευάστρια εταιρεία των iPhone και iPad άρχισε να ψάχνει για νέο φορολογικό προορισμό το 2014 όταν η Κομισιόν επιχείρησε να αλλάξει τη συμφωνία που είχε συνάψει η εταιρεία με την κυβέρνηση της Ιρλανδίας.

Η εταιρεία από την Καλιφόρνια διοχέτευε επί σειρά ετών τα κέρδη από τις συναλλαγές της εκτός Αμερικής, στην Ιρλανδία, μετά από νόμιμη συμφωνία με την κυβέρνηση της χώρας που προέβλεπε χαμηλή φορολογία. 

Η Apple τελικά διάλεξε τη Jersey, μία νήσο βρετανικής εξάρτησης, λίγο έξω από τις ακτές τις Γαλλίας που διατηρεί ισχυρούς δεσμούς στο βρετανικό τραπεζικό σύστημα. «Η θυγατρική της Apple απέκτησε έδρα στο Jersey, για να διασφαλίσει πως οι φορολογικές υποχρεώσεις και οι λοιπές πληρωμές προς τις ΗΠΑ δεν θα μειωθούν», σημειώνει η εταιρεία.

«H Apple έχει καταβάλει δισεκατομμύρια δολάρια σε φόρους στην Αμερική από τα κέρδη αυτής της θυγατρικής. Δεν υπάρχει φορολογικό όφελος για εμάς από αυτή την αλλαγή, ούτε μειώνονται οι εισφορές της Apple ή οι φορολογικές υποχρεώσεις σε οποιαδήποτε χώρα», εξηγεί η εταιρεία.

Υπολογίζεται πως η εταιρεία διατηρεί περίπου 252 δισεκατομμύρια εκτός ΗΠΑ, αλλά όπως εξηγεί το ποσοστό με το οποίο φορολογείται παραμένει σταθερό εδώ και χρόνια.

Μέχρι στιγμής άλλωστε, όλα δείχνουν πως η Apple δεν προέβη ποτέ σε κάποια παράνομη ενέργεια.

Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζει την Ιρλανδία να εισπράξει τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ φόρων που θα έπρεπε να έχει εισπράξει από την Apple αλλά η κυβέρνηση της Ιρλανδίας διαφωνεί με την ανάλυση της Κομισιόν.

Πηγή: skai.gr