Δικές του εκτιμήσεις για τους τόκους, αλλά για άλλη περίοδο, δίνει το ΥΠΟΙΚ

Τους δικούς του υπολογισμούς για τους τόκους που θα πρέπει να πληρώνει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, δίνοντας συνέχεια στην αντιπαράθεσή του με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής για το θέμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ, την πενταετία 2017-2021 η χώρα μας θα πρέπει να καταβάλλει σχεδόν 26,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε τόκους.

Δεν γίνεται όμως καμία αναφορά στην κρίσιμη περίοδο 2021-2026, για την οποία το Γραφείο Προϋπολογισμού προβλέπει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει τόκους ύψους 84,3 δισεκ. ευρώ, ποσό που καθιστά αναγκαία την ελάφρυνση του χρέους.

Το ΥΠΟΙΚ υποστηρίζει ότι τα δεδομένα στα οποία βασίζονται οι υπολογισμοί του Γραφείου Προϋπολογισμού είναι παρωχημένα, διότι χρονολογούνται από τα τέλη του 2013 και συνεπώς δεν λαμβάνουν υπόψη τη μείωση των επιτοκίων και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκαν το 2016.

Σημειώνει δε ότι είναι επισφαλές να γίνονται προβλέψεις για τόσο μακροπρόθεσμη περίοδο, καθώς πολλά εξαρτώνται από τη μέθοδο πρόβλεψης των επιτοκίων, με συνέπεια να υπάρχει μεγάλη πιθανότητα «σοβαρών αποκλίσεων».

Μιλώντας νωρίτερα στον ΣΚΑΪ, ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού Παναγιώτης
Λιαργκόβας υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κανένα λάθος στους υπολογισμούς της υπηρεσίας του, καθώς όλοι οι υπολογισμοί έγιναν με βάση τα νεότερα επίσημα στοιχεία που έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή από την κυβέρνηση.

Η κόντρα του ΥΠΟΙΚ με το ΓΠΒ έχει φέρει στην επιφάνεια την αδιαφάνεια που υπάρχει όσον αφορά τα επίσημα δημοσιονομικά στοιχεία για την μετά-Μνημόνιο εποχή και την απόδοση των βραχυπρόθεσμων ελάφρυνσης του χρέους.

Ο κ. Λιαργκόβας επανέλαβε την προειδοποίηση του Γραφείου ότι χωρίς ελάφρυνση το χρέος δεν είναι βιώσιμο, υπενθυμίζοντας ότι αυτή είναι η στάση και το Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Πηγή: skai.gr