Ο Λεμέρ πηγαίνει στο Βερολίνο για να συζητήσει το μέλλον της Ευρωζώνης

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ θα έχει σειρά συναντήσεων στο Βερολίνο αυτή την εβδομάδα για να συζητήσει σχετικά με το μέλλον της ευρωζώνης, αλλά και για να αποτιμήσει τις δικές του πιθανότητες να γίνει ο επόμενος πρόεδρος του Eurogroup, του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών των κρατών μελών της ευρωζώνης.

Τόσο γάλλοι όσο και γερμανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι ο Λεμέρ θα βρίσκεται στο Βερολίνο την Τετάρτη, για να συναντηθεί με τον Πέτερ Αλτμάιερ, έναν πολιτικό που θεωρείται πως βρίσκεται πολύ κοντά στην καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και ασκεί χρέη υπουργού Οικονομικών.

Ο Λεμέρ αναμένεται επίσης να δει τον Κρίστιαν Λίντνερ, τον ηγέτη των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), και τον Τζεμ Έζντεμιρ, συμπρόεδρο των Πρασίνων. Οι δυο τους διεξάγουν διαπραγματεύσεις με τους συντηρητικούς της Μέρκελ για τη συγκρότηση ενός κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έχει καταστήσει τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης έναν από τους κεντρικούς στόχους της πενταετούς προεδρίας του. Αλλά οποιαδήποτε αλλαγή προϋποθέτει την υποστήριξη της Μέρκελ και της νέας κυβέρνησής της, που δεν αναμένεται να έχει σχηματιστεί πριν από τα Χριστούγεννα. Ο Λίντνερ εξάλλου απορρίπτει κατηγορηματικά την ιδέα του Μακρόν να δημιουργηθεί κοινός προϋπολογισμός της ευρωζώνης.

«Θέλουμε να κάνουμε μια συζήτηση με αφορμή την ομιλία του προέδρου στη Σορβόννη και να ανταλλάξουμε απόψεις για το μέλλον της ευρωζώνης», δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας, αναφερόμενος στην παρουσίαση του οράματος του Μακρόν για τη μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Σεπτέμβριο.

Μολονότι η επίσκεψη του Λεμέρ—η πρώτη που κάνει στο Βερολίνο μετά τις γερμανικές βουλευτικές εκλογές—έχει στόχο την απόκτηση ή την ενίσχυση επαφών με ανθρώπους που αναμένεται να αναλάβουν καίριες θέσεις στην επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας, του δίνει επίσης μια ευκαιρία να διερευνήσει ποιες είναι οι γερμανικές διαθέσεις όσον αφορά την προεδρία του Eurogroup, η οποία θα κριθεί τον επόμενο μήνα.

Αφότου δημιουργήθηκε το 2005 η Ευρωομάδα, στην οποία συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών των 19 χωρών της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, είχε μόνο δύο προέδρους: τον λουξεμβούργιο νυν πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (2005-2013) και τον ολλανδό πρώην υπουργό Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ, η θητεία του οποίου εκπνέει τον Ιανουάριο.

Τα καθήκοντα του προέδρου δεν είναι απλά να διευθύνει τα μηνιαία συμβούλια, αλλά να χαράσσει την πολιτική που αφορά την οικονομική και τη νομισματική ένωση και να εξασφαλίζει πως όλες οι χώρες μέλη εκπληρώνουν τους στόχους για τα δημόσια ελλείμματα και τα δημόσια χρέη.
Ο 48χρονος Λεμέρ θεωρείται οξυδερκής, φιλόδοξος και ικανός να ηγηθεί του Eurogroup. Όμως ορισμένοι εκφράζουν επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο η προεδρία να καταλήξει στα χέρια της Γερμανίας ή της Γαλλίας, των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της ΟΝΕ, οι οποίες ούτως ή άλλως έχουν κυρίαρχο ρόλο στη χάραξη της πολιτικής της ΕΕ.

Άλλο ένα πρόβλημα όσον αφορά την υποψηφιότητα του Λεμέρ είναι το ότι η Γαλλία δεν έχει ακριβώς άσπιλο ιστορικό σε ό,τι αφορά την τήρηση των στόχων που είχαν οριστεί την τελευταία δεκαετία. Γερμανοί αξιωματούχοι δεν αποκλείουν κατ' ανάγκη την υποψηφιότητα του Λεμέρ, αλλά έχουν δηλώσει πως θα προτιμούσαν να αναλάβει ο υπουργός Οικονομικών μιας από τις μικρότερες χώρες. Την περασμένη εβδομάδα ένας γερμανός αξιωματούχος αναφέρθηκε σε δύο πιθανές εναλλακτικές: την υποψηφιότητα του Πιερ Γκραμένια (Λουξεμβούργο) και αυτή του Πέτερ Κάζιμιρ (Σλοβακία). Έριξε επίσης την ιδέα να ανανεωθεί η θητεία του Ντάισελμπλουμ, ο οποίος θεωρείται πιστός σύμμαχος στο Βερολίνο, μολονότι δεν είναι μέλος της νέας ολλανδικής κυβέρνησης.
«Είναι ακόμη πολύ ασαφές ποιος θα βγει μπροστά», είπε ο γερμανός αξιωματούχος αυτός ερωτηθείς για την προεδρία της Ευρωομάδας. «Σε αυτό το στάδιο, δεν μοιάζει να υπάρχει κάποιος υποψήφιος τον οποίο να θέλουν οι πάντες. Δεν υπάρχει ένας φυσικός υποψήφιος», επέμεινε.

Ο επόμενος πρόεδρος του Eurogroup θα επιλεγεί την 4η Νοεμβρίου, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα, με την επίσημη πρόσκληση για την υποβολή υποψηφιοτήτων να αναμένεται να γίνει στα μέσα Νοεμβρίου.

«Δεν έχει κριθεί τίποτα», ανέφερε ο γερμανός αξιωματούχος ερωτηθείς για την υποψηφιότητα του Λεμέρ, αλλά εκτίμησε πως ο γάλλος υπουργός Οικονομικών «θα είναι υποψήφιος μόνο εάν αποκομίσει την αίσθηση ότι αυτός είναι ο εκλεκτός».

Οι επαφές που θα έχει την Τετάρτη στο Βερολίνο ο Λεμέρ θα μπορούσαν να αποδειχθούν καθοριστικές για το εάν θα θέσει υποψηφιότητα.

Αν ο Λεμέρ αναδειχθεί πράγματι πρόεδρος του Eurogroup, αυτό ίσως επηρεάσει το ποιοι θα αναλάβουν άλλους κρίσιμους ευρωπαϊκούς θώκους. Η θητεία του Μάριο Ντράγκι στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ολοκληρώνεται την 31η Οκτωβρίου 2019, και το όνομα του επικεφαλής της γερμανικής ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας, του Γενς Βάιντμαν, ήδη ακούγεται όταν συζητώνται οι δυνητικοί διάδοχοί του.

Κατά πολιτικούς αναλυτές, αν η Γαλλία πάρει την προεδρία της Ευρωομάδας, θα είναι πιο δύσκολο για το Παρίσι να επιχειρηματολογήσει εναντίον της ανάληψης της προεδρίας της ΕΚΤ από έναν Γερμανό.

Αλλά όπως το είχε θέσει ένας γάλλος αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς υπό τον όρο να μην κατονομαστεί τον περασμένο μήνα, αν ο Βάιντμαν πάρει το πηδάλιο της ΕΚΤ, αυτό «θα είναι πρόβλημα για πολλές χώρες, όχι μόνο για τη Γαλλία».

Πηγή: skai.gr